Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων από τη Γερμανία

Κύλικας, αρχαιότητες Γερμανία

Επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία μία ακέραια μελαμβαφής κύλικα Κλασικής περιόδου.

Την κύλικα παρέδωσε οικειοθελώς στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο ένας Γερμανός πολίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο ίδιος, το αγγείο βρέθηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή καταφυγίου από τη Βέρμαχτ την περίοδο της Κατοχής, πιθανότατα στην περιοχή της Αγχιάλου Θεσσαλονίκης.

Διευκρίνισε ότι το αγγείο αυτό είχε δοθεί ως δώρο στον παππού του, που υπηρετούσε τότε στο γερμανικό πολεμικό ναυτικό, επειδή συνέβαλε στη διακοπή των εκσκαφικών εργασιών μόλις αντιλήφθηκε την ύπαρξη αρχαιοτήτων στο έδαφος.

Κύλικας, αρχαιότητες  Γερμανία

Με ενέργειες του αρμόδιου Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς) η κύλικα παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού ο επαναπατρισμός αυτός είναι ο πιο πρόσφατος μιας σειράς επαναπατρισμών από τη Γερμανία, οι οποίοι οφείλονται σε εκούσιες παραδόσεις πολιτιστικών αγαθών από πολίτες που βρέθηκαν να τα κατέχουν μετά από παράνομη εξαγωγή τους από την Ελλάδα, πριν από πολλές δεκαετίες, συνήθως από εκλιπόντες συγγενείς.

Κύλικας, αρχαιότητες  Γερμανία

Το Υπουργείο Πολιτισμού ενεργεί με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και επικροτεί κάθε οικειοθελή επιστροφή αρχαιοτήτων. Ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, χάρη και στην άριστη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο, την τελευταία τριετία έχουν επαναπατριστεί από τη Γερμανία οκτώ (8) αρχαία αντικείμενα ελληνικής προέλευσης. Μεταξύ αυτών, αξίζει να σημειωθεί ένα τμήμα μαρμάρινης επιγραφής, ελληνιστικής εποχής (2ος-1ος αιώνας π.Χ.) από τη Χαιρώνεια, που εξήχθη από Γερμανό πολίτη παρανόμως από τη χώρα το 1965, παραδόθηκε στα Γραφεία της Πρεσβείας μας στο Βερολίνο από τον γιο του και επαναπατρίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.​