Επαφές Τ. Κουίκ, με την ομογένεια στην Αρμενία

Τέρενς Κουίκ

Τα θέματα της Διασποράς και της συνεργασίας συζήτησε ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ και με την Υπουργό Διασποράς της Αρμενίας, κα Χρανούς Χαγκοπιάν και συμφωνήθηκε, να υπάρξει τριμερής συνάντηση στην Κύπρο η οποία υπέγραψε πριν από 10 ημέρες μνημόνιο συνεργασίας με την Αρμενία για Ομογενειακά ζητήματα

Με τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας κ. Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, ολοκληρώθηκε το πολιτικό σκέλος της επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ στο Ερεβάν που πραγματοποιήθηκε 27 και 28 Ιουνίου 2017.

Με τον Αρμένιο Υπουργό Εξωτερικών κ. Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, ο Έλληνας Υφυπουργός συζήτησε θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος, επιβεβαιώνοντας τις εξαιρετικές διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως αυτές καταγράφηκαν κατά το πρόσφατο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά στην Αρμενία.

Στη συζήτηση επισημάνθηκε επίσης η μέγιστη χρησιμότητα της συνεργασίας της – όπου γης – Διασποράς των δύο χωρών.

Συζητήθηκε, επίσης, η αναγκαιότητα διοργάνωσης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Αρμενία, η οποία θα βοηθήσει στην πρόοδο της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος – Αρμενίας, που βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, αλλά παρουσιάζει ιδιαίτερα περιθώρια βελτίωσης.

Τα θέματα της Διασποράς και της συνεργασίας με βάση συγκεκριμένα Προγράμματα συζήτησε ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ και με την Υπουργό Διασποράς της Αρμενίας, κα Χρανούς Χαγκοπιάν.

Συμφωνήθηκε, επίσης, να υπάρξει τριμερής συνάντηση στην Κύπρο η οποία υπέγραψε πριν από 10 ημέρες μνημόνιο συνεργασίας με την Αρμενία για Ομογενειακά ζητήματα.

Η τριμερής θα γίνει στην Λευκωσία το ερχόμενο φθινόπωρο, με την φροντίδα του αρμόδιου Επίτροπου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτη Φωτίου.

Παραγωγική υπήρξε και η συνάντηση του κ. Κουίκ με τον Αρμένιο Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά θέματα κ. Γκαρέν Ναζαριάν και τον Υφυπουργό Διασποράς της Αρμενίας, κ. Βαχάν Μελικιάν.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ελληνικής καταγωγής Αντιπρόεδρο του Αρμενικού Κοινοβουλίου κ. Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ.

Ο Αρμένιος Αντιπρόεδρος ζήτησε τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, με συχνότερη ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών. Από την πλευρά του, ο κ. Κουίκ του επέδωσε επιστολή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκου Βούτση, με την οποία προσκαλεί επίσημα στην Ελλάδα τον Πρόεδρο του Αρμενικού Κοινοβουλίου.

Η επίσημη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κουίκ στο Ερεβάν θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας στα γραφεία της Ελληνικής Πρεσβείας, και με επίσκεψη στο μνημείο και στο μουσείο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στο μνημείο θα καταθέσει στεφάνι εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σε όλες τις συναντήσεις του ΥΦΥΠΕΞ ήταν παρούσες η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αρμενία κα Ν. Βράιλα, η Σύμβουλος της Πρεσβείας κα Α. Παπαθανάση και η Διευθύντρια του Διπλωματικού του γραφείου