Επτά συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ελλάδα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 3η Μεικτή διυπουργική σύνοδος

Με την υπογραφή επτά συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας έληξαν οι εργασίες της 3ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στις 3 και 4 Μαΐου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Δρ. Sultan Bin Ahmad Al Jaber, συμπρόεδροι της Επιτροπής επιβεβαίωσαν και εμβάθυναν τις στενές διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.

Από ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο συμμετείχαν περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι Υπουργείων, Οργανισμών και κλαδικών φορέων, ενώ από εμιρατινής πλευράς παρευρέθησαν περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι των αντίστοιχων Υπουργείων και φορέων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Κατρούγκαλος στο πλαίσιο των εργασιών της Διυπουργικής Επιτροπής, τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Α.Ε. σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Με τις σημερινές συμφωνίες αλλά και τις επαφές μεταξύ επιχειρήσεων διανοίγονται νέοι δρόμοι για τη συνεργασία των δύο χωρών.

Ελλάδα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 3η Μεικτή διυπουργική σύνοδος

Μετά τη ολοκλήρωση των εργασιών της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, έγινε η επίσημη τελετή υπογραφής των συμφωνηθέντων πρακτικών της Συνόδου, των διμερών συμφωνιών, καθώς και των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ φορέων. Ειδικότερα, υπογράφηκαν συμφωνίες για τις ναυτιλιακές μεταφορές, την Ενέργεια και τις οδικές μεταφορές. Επίσης, μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της HELMEPA με αντίστοιχες αρχές και επιμελητήρια των Η.Α.Ε.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Μεικτής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε Επιχειρηματικό Συνέδριο με τη συμμετοχή περίπου 200 ελληνικών και εμιρατινών επιχειρήσεων. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρέτισαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, και ο Εμιρατινός Υπουργός Επικρατείας, Δρ. Sultan Bin Ahmad Al Jaber.

Ελλάδα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 3η Μεικτή διυπουργική σύνοδος

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Γιώργος Τσίπρας τόνισε από πλευράς του ότι οι πολιτικές σχέσεις Ελλάδος και Η.Α.Ε ήταν πάντα σε πολύ καλό επίπεδο. Η μακροχρόνια συνεργασία και η αμοιβαία εμπιστοσύνη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, έχουν σφυρηλατηθεί και αποδειχθεί μέσα από την στήριξη του ενός στον άλλο σε ευαίσθητα ζητήματα. Ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών μας σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Από την άποψη αυτή, χαιρετίζουμε την υπογραφή των σημερινών Συμφωνιών Συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς και μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων.

Παρεμβάσεις από ελληνικής πλευράς, έκαναν επίσης ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Υποστήριξης Επενδύσεων του Enterprise Greece, κ. Ηλίας Ηλιάδης. Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τη διεξαγωγή διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων.