Η Αθήνα στις 16 “Εξυπνότερες Πόλεις” που επιχορηγεί η IBM

HǍmӔɃ̉ϔՐϮ(Eurokinissi-ӔŋɏӠ̉Ӊ́ө

Η πόλη της Αθήνας επιλέχθηκε από την εταιρία IBM ως μία από τις 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο –και μία από τις δύο ευρωπαϊκές- προκειμένου να υποστηριχθεί σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και αποτελεσματική διαχείριση των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών.

Η διάκριση για την Αθήνα ανακοινώθηκε επισήμως και οι 16 νικητές για την περίοδο 2015-16 επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερους από 100 δήμους παγκοσμίως, οι οποίοι υπέβαλαν στην ΙΒΜ σχετικά αιτήματα χρηματοδότησης συμβουλευτικών υπηρεσιών. «Αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη αναγνώριση της δουλειάς ουσίας που γίνεται στην Αθήνα, ώστε να γίνει μία σύγχρονη μεγαλούπολη» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ο δήμος της Αθήνας θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια επιμονή αλλά και την ίδια αξιοπιστία, προκειμένου να έχει δίπλα του ισχυρούς διεθνείς εταίρους».

Το πρόγραμμα «Smarter Cities Challenge» (@CitiesChallenge) της IBM (NYSE: IBM) θα στείλει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της εταιρίας στην πόλη της Αθήνας προκειμένου να συνδράμει στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού συστήματος της πόλης, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Smarter Cities Challenge και κατά τη διάρκεια μιας τυπικής προετοιμασίας των ομάδων που συνεργάζονται με τις ωφελούμενες πόλεις, τα μέλη της – που απαρτίζονται από πέντε έως έξι εξειδικευμένα στελέχη της ΙΒΜ – συγκεντρώνουν και αναλύουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με ένα κρίσιμο ζήτημα επιλογής των Δήμων Τα μέλη της ομάδας πραγματοποιούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με δεκάδες άλλα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτών, επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών φορέων, και με αυτό τον τρόπο συγκεντρώνουν δεδομένα και αποκρυσταλλώνουν διαφορετικές προοπτικές για τις αιτίες και τις πιθανές λύσεις του προβλήματος που θέτουν οι πόλεις προς επίλυση. Μετά το πέρας αυτής της σύνθετης, αλλά άκρως εποικοδομητικής διαδικασίας, η IBM παρουσιάζει στο Δήμο ολοκληρωμένες καινοτόμες προτάσεις για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες της ωφελούμενης πόλης, οι οποίες ακολουθούνται από ένα λεπτομερές, γραπτό σχέδιο πιθανής υλοποίησης.

Για πρώτη φορά, εκτός από τη δωρεάν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το Professional Edition του IBM Watson Analytics για να καταγράψει τον παλμό της πόλης, όπως αυτός εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλύπτοντας τύπους μετακίνησης σχετιζόμενες με σπουδές, θέματα δημόσιας υγείας ή τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών παρεμβάσεων ή των καιρικών φαινομένων. Το εργαλείο αυτό μπορεί να αντιλαμβάνεται ερωτήματα που είναι διατυπωμένα σε φυσική, μη τεχνική γλώσσα, αλλά και να υποστηρίζει τους χρήστες του σε θέματα συνεργασίας, εξαγωγής προβλέψεων και σχεδιασμού.

H IBM ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων του προγράμματος Smarter Cities Challenge της ΙΒΜ για το 2015-2016, που είναι οι εξής πόλεις και περιοχές:

Αθήνα, Ελλάδα

Αλλαχαμπάντ, Ινδία

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Βιζάγκ, Ινδία

Ντιτρόιτ, ΗΠΑ

Μελβούρνη, Αυστραλία

Μέμφις, ΗΠΑ

Ντένβερ, ΗΠΑ

Ξουζού, Κίνα

Ρότσεστερ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Σαν Ισίντρο, Περού

Σαντιάγκο, Χιλή

Σεκοντί, Γκάνα

Σουράτ, Ινδία

Ταϊτσούνγκ, Ταϊβάν

Χουιζού, Κίνα