Η Ελλάδα γιόρτασε την Παναγιά της

Πάρος Δεκαπενταύγουστος

Δεκαπενταύγουστος και χιλιάδες πιστών γιορτάζουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα την Κοίμηση της Θεοτόκου μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας.

Σε εκκλησίες, μοναστήρια και ξωκλήσια συνέρρευσαν χιλιάδες πιστοί για να γιορτάσουν την Μεγαλόχαρη, τη Γλυκοφιλούσα, τη Ελεούσα , την Θαλασσινή   καθώς πάνω από 500 προσωνύμια έχουν δοθεί μέσα από τις παραδόσεις στην Παναγία.

Στη Βόρεια Έλλάδα στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης γιορτάσθηκε η Παναγία Σουμελά παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου Χιλιάδες ευλαβείς προσκυνητές, καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό .

Η εκκλησία στην οποία φυλάσσεται φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ο Τίμιος Σταυρός και το Ευαγγέλιο κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, στη μνήμη της ιστορικής ομώνυμης μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Τήνος ΔεκαπενταύγουστοςΞεχωριστή θέση στους εορτασμούς κατέχει η Τήνος όπου μέσα σε κλίμα κατάνυξης πιστοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό γιορτάζουν τη Μεγαλόχαρη. με τους πιστούς γονυπετείς να φτάνουν στο ναό της Ευαγγελίστριας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην εικόνα της Παναγίας.

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας χτίστηκε στο σημείο όπου βρέθηκε η Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και των τοπικών Αρχών, καθώς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης.

Στην Πάρο η Παναγία γιορτάζεται σεμια από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες του Αιγαίου, τον παλαιοχριστιανικό ναό της Εκατονταπυλιανής στο λιμάνι της Παροικιάς.

Ελασσόνα Δεκαπενταύγουστος