Οδησσός και Βελιγράδι τιμούν Παλαμά και Παπαδιαμάντη

Δύο μεγάλες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας τιμώνται αυτές τις μέρες σε δύο Παραρτήματα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού: ο Κωστής Παλαμάς στην Οδησσό και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο Βελιγράδι.

Κωστής Παλαμάς_Φωτογραφία NELLY'S - ΕΛΙΑ-2Αύριο Πέμπτη 21 Μαΐου στην Οδησσό εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας με αναφορές στη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά . Μετά την τελετή των εγκαινίων, ποιήματα του Παλαμά θα απαγγείλουν, στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα, φοιτητές των Τμημάτων Διεθνών Σχέσεων και Ρωμανο-γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Οδησσού που παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής στο Πανεπιστήμιο και στο Παράρτημα του ΕΙΠ, ενώ τον Ολυμπιακό Ύμνο θα τραγουδήσουν οι μαθητές του μουσικού σχολείου «Ν3» της Οδησσού. Μελοποιημένα τραγούδια σε ποίηση Κωστή Παλαμά θα ερμηνεύσει η σοπράνο Αγλαΐα Πολυχρονίδη (μουσική επεξεργασία για πιάνο: Β. Αγροκώστας).

Την Παρασκευή 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Βαλεντίνα Σιλάντιεβα, καθηγήτριας Φιλολογίας και διευθύντριας της Έδρας για την Ξένη Λογοτεχνία του Πανεπιστημίου της Οδησσού με θέμα «Το έργο του Κωστή Παλαμά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής παράδοσης»

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης_Ξυλογραφία του Τάσσου Στο Βελιγράδι το αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη περιλαμβάνει:

Αύριο Πέμπτη 21 Μαΐου εγκαινιάζεται ψηφιακή έκθεσης με αρχειακό υλικό από το έργο του Παπαδιαμάντη, βιβλιογραφία, εικαστικές απεικονίσεις κ.ά.

«Το ηθογραφικό διήγημα του Παπαδιαμάντη», διάλεξη του καθηγητή Miodrag Stojanovic.

Την Πέμπτη 28 Μαΐου διοργανώνεται «Μαγική πεζογραφία του Παπαδιαμάντη», διάλεξη της μεταφράστριας του Παπαδιαμάντη Marina Veljkovic και την Πέμπτη 4 Ιουνίου θα προβληθεί η ταινία «Η Νοσταλγός»,   της Ελένης Αλεξανδράκη, βασισμένης στο ομώνυμο διήγημα του Παπαδιαμάντη.