Παρασημοφόρηση της πολεμικής σημαίας του θωρηκτού «Αβέρωφ»

Θωρηκτό

Την πολεμική σημαία του θωρηκτού «Αβέρωφ» παρασημοφόρησε με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε τελετή που έγινε πάνω στο ιστορικό πλοίο, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε ο κυβερνήτης του «Αβέρωφ», αρχιπλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, η σημαία που παρασημοφορήθηκε ήταν επηρμένη στον κύριο ιστό του θωρηκτού κατά τη διάρκεια των δύο ναυμαχιών, Έλλης και Λήμνου, και είναι διάτρητη από θραύσματα εχθρικής οβίδας.

Σήμερα, της απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Σωτήρος, που είναι το πρώτο και διακεκριμένο Τάγμα Αριστείας.

Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε το 1829 και φέρει το όνομα του Σωτήρος για να ανακαλεί στη μνήμη ότι με τη θεία συμπαράστασή του πραγματοποιήθηκε η ελληνική παλιγγενεσία.

Η απονομή του, όμως, ξεκίνησε από τον βασιλιά Όθωνα το 1833.

Θωρηκτό "Αβέρωφ"

Αναφερόμενος στην ιστορία του θωρηκτού, ο κυβερνήτης του επισήμανε ότι έφτασε πριν από 106 χρόνια, την 1η Σεπτεμβρίου 1911, στον όρμο του Φαλήρου, με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Χαρακτήρισε εντυπωσιακό το μέγεθός του και εξήγησε ότι για αυτόν τον λόγο μετονομάστηκε σε θωρηκτό και τέθηκε άμεσα ως ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου.

«Ήταν ένα από τα πιο αξιόπιστα, ταχύτερα, ταχυβόλα και αποτελεσματικά πλοία της εποχής του, ενωμένο αναπόσπαστα με την προσωπικότητα και το πατριωτικό σθένος του ναυάρχου Κουντουριώτη. Παραμένει ως τώρα το πλοίο που δεν γνώρισε την ήττα και την καταστροφή. Είναι το μόνο πολεμικό πλοίο στον κόσμο που συμμετείχε ενεργά και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, το μοναδικό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας που παραμένει συνεχώς ελεύθερο και ελληνικό τα τελευταία 106 χρόνια» σημείωσε.

Παρουσιάζοντας την πορεία του στους Βαλκανικούς Πολέμους υπογράμμισε ότι το ’12-’13 και υπό τη χαρισματική ηγεσία του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη απελευθέρωσε τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Με τις δύο ναυμαχίες, Έλλης και Λήμνου, εγκαταστάθηκε η ελληνική ναυτική κυριαρχία σε όλο το Αιγαίο, η οποία και καθόρισε την έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων και τον διπλασιασμό των ελληνικών εδαφών.

Με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και καθώς η Ελλάδα ήταν στις νικήτριες δυνάμεις, το θωρηκτό κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη και η τεράστια σημαία του κυμάτιζε απέναντι από την Αγιά Σοφιά. Στη Μικρασιατική Εκστρατεία το πλοίο συμμετείχε ενεργά, μεταφέροντας ελληνικά στρατεύματα και βοηθώντας με το πυροβολικό του στην προέλαση του στρατού και στην κατάκτηση στρατηγικών θέσεων του εχθρού. Κατά την υποχώρηση και την καταστροφή βοήθησε αποτελεσματικά με τα πυροβόλα του, κρατώντας τα εχθρικά στρατεύματα στα υψώματα, ώστε οι μονάδες του στρατού, προστατευμένες και συντεταγμένες, να φτάσουν στα παράλια και να επιβιβαστούν με ασφάλεια στα ελληνικά πλοία.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έφυγε στη Μέση Ανατολή επικεφαλής του ελληνικού στόλου και συνέχισε να γράφει ιστορία προστατεύοντας νηοπομπές και λιμάνια, με κύρια δράση στον Ινδικό Ωκεανό. Επέστρεψε στην ελεύθερη Ελλάδα το 1944, επικεφαλής του ελληνικού στόλου.

Θωρηκτό "Αβέρωφ"

Αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία μόνο όταν έκανε το τελευταίο ταξίδι του το 1945 για να ενώσει τα Δωδεκάνησα με τη μητέρα Ελλάδα. Το 1983, το θωρηκτό κέρδισε ακόμη μία μάχη, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε την αναγέννησή του, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, μέρα με τη μέρα. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ