“Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…”

Μεγάλη Πέμπτη, Ο Μυστικός Δείπνος, τα Πάθη και η Σταύρωση

 

Μεγάλη Πέμπτη, κορυφώνεται το Θείο Δράμα και αναβιώνεται από την Εκκλησία μας η τελευταία μέρα του Ιησού Χριστού στην γη.

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση:

Ο Μυστικός Δείπνος, το δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους.

Ο Ιερός Νιπτήρας, το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό.

Η Υπερφυής Προσευχή, η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή του, και

Η προδοσία του Ιούδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού.

Κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου ο Χριστός έπλυνε στους μαθητές του τα πόδια τους και τους κοινώνησε το Σώμα και το Αίμα του, λέγοντάς τους: “Λάβετε φάγετε τοῦτό μου ἐστι τὸ σῶμά” καθώς και: ” Τοῦτό ἐστι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης τὸ περὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον”.

Μετά το τέλος του Μυστικού Δείπνου, ο Ιησούς και οι μαθητές του, μετέβησαν στο Όρος των Ελαιών. Εκεί ο Χριστός προσεύχεται στον Πατέρα του, και τελικά συλλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, με την βοήθεια του Ιούδα.

Ο Ιησούς συνελήφθη από τη φρουρά του Σανχεντρίν στον κήπο της Γεθσημανής, το βράδυ του Μυστικού Δείπνου, αμέσως μετά το φιλί του Ιούδα, το οποίο χαρακτηρίζεται έως και σήμερα πράξη προδοσίας. Τη σύλληψη ακολούθησε η δίκη του Ιησού, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η καταδίκη του σε σταυρικό θάνατο.

 

μεγάλη εβδομαδαΣτην Εκκλησία το βράδυ διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη. Μετά το 5ο Ευαγγέλιο, ψάλλεται το “Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας” ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς

 

Στις εκκλησίες, όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, παραμένουν κυρίως γυναίκες οι οποίες «μοιρολογούν», ψάλλοντας ύμνους, τον Χριστό. Σε πολλά μέρη, προετοιμάζουν τον στολισμό του Επιταφίου κατά την διάρκεια της νύχτας αυτής.

Στα σπίτια βάφονται τα κόκκινα αυγά και φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια. Το πρώτο κόκκινο αυγό τοποθετείται στο εικονοστάσιοτου σπιτιού. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, κρεμούν κόκκινα πανιά στα παράθυρα.

Στην Πάτμο γίνεται αναπαράσταση του “Μυστικού Δείπνου” στην πλατεία της Χώρας.