Το Μεσαιωνικό Κάστρο Υπάτης ανοίγει τις πύλες του για το κοινό

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Υπάτης ανοίγει τις πύλες του στο κοινό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών .

Εκπρόσωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας θα βρίσκονται στο χώρο το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 από τις 11 π.μ έως τις 2.00 μ.μ. για να συνοδεύσουν στην περιήγησή τους ομάδες επισκεπτών και να παρουσιάσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις εργασίες.

Το έργο, ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου (EΣΠΑ 2007-2013), υλοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων/Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, από το 2011 έως το 2015.

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποψίλωσης, καθαρισμού, αποχωματώσεων, διερεύνησης και αποκάλυψης των αρχαιολογικών καταλοίπων για τη συλλογή πρόσθετων στοιχείων για τη δομή, την οργάνωση και την ασφαλή χρονολόγηση της καστροπολιτείας. Στο χώρο της ακρόπολης διενεργήθηκαν εργασίες άρσης ετοιμορροπίας, στερέωσης, αρμολόγησης και αποκατάστασης των ευπαθών τμημάτων της τοιχοδομίας του οχυρωματικού περιβόλου και των κτισμάτων στο εσωτερικό της. Για τη βελτίωση της προσβασιμότητας κατασκευάστηκαν διάδρομοι περιήγησης, πλατώματα στάσης-θέασης επισκεπτών, προστατευτικά κιγκλιδώματα και κλίμακα ανόδου. Τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες, εκδόθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό και εγκαταστάθηκε εξωτερικός ηλεκτροφωτισμός, για την ενίσχυση της εποπτικότητας και την πληρέστερη ανάδειξη του μνημείου. Τέλος, στο προαύλιο του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας στην Υπάτη, τοποθετήθηκε τηλεσκόπιο και ενημερωτική πινακίδα σχετικά με το έργο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την συνεργασία του Δήμου Λαμιέων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπαταίων ‘’Οι Αινιάνες’’.

Λόγω της προβληματικής βατότητας του δρόμου και της περιορισμένης δυνατότητας αναστροφής, η μετάβαση στο χώρο του Κάστρου, από την διασταύρωση της επαρχιακής οδού Λουτρών Υπάτης – Υπάτης / Αγροτικού Δρόμου προς Αγία Κυριακή, θα πραγματοποιείται από τις 11.00 π.μ. έως τις 1.00 μ.μ. ανά μισή ώρα με μικρό λεωφορείο (δωρεάν).