1η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού

Η 1η “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού” γιορτάζεται σήμερα 20 Μαΐου, ημερομηνία που ταυτίζεται με τη γέννηση του Σωκράτη. Η 20η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία ενάρξεως της 1ης Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, η οποία λειτούργησε κομβικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοση. Παράλληλα, η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ η 21η Μαΐου ως επέτειος της Μάχης της Κρήτης γεγονότα που δημιουργούν ένα τρίπτυχο, που συνδέει τη γλώσσα και τον πολιτισμό με το ιστορικό γίγνεσθαι σύμφωνα με την αιτιολογική έκεθση του σχεδίου νόμου για την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας.

ημερα ελληνοφωνιας αφισαΜε αφορμή την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού η Εταιρία Κοινωνικών Επενδύσεων στο πλαίσο των δράσεων “Ο Kosmos μιλά Ελληνικά» διοργανώνει εσπερίδα στην Αθήνα με θέμα η Παγκόσμία Διάσταση της Ελληνικής Γλώσσας ως εγαλείο άσκησης Πολιτιστικής Διπλωματίας .

ημερα ελληνοφωνιας 3 λεξεισΗ εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδας Ομίλων για την Unesco με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας, του Οργανισμού Διάδοσης Ελληνικής Γλώσσας και τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας .