Κοσμήματα από την Ελλάδα στο “καταφύγιο του ουρανού”

Ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό ελληνικού πολιτισμού και σύγχρονης τέχνης, μέσα από τις δημιουργίες 33 Ελλήνων σχεδιαστών κοσμημάτων και γνωστών οίκων παρουσιάζεται στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Το εξαιρετικό έργο Ελλήνων σχεδιαστών κοσμημάτων έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2016, οι επιβάτες και οι επισκέπτες του αεροδρομίου, μέσα από τη νέα έκθεση με τίτλο «THE SHELTERING SKY» – “Στο Καταφύγιο του Ουρανού” που διοργανώνεται σε συνεργασία με την πλατφόρμα A JEWEL MADE IN GREECE.

Παράλληλα, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μια ταινία μικρού μήκους στο χώρο της έκθεσης θα ξεναγεί τους επισκέπτες στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αποκαλύπτοντας το πανόραμα της αρχαίας ελληνικής κοσμηματικής και τους θησαυρούς του ιστορικού, μνημειακού αθηναϊκού κτιρίου, με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό και πρωθιέρεια στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, Κατερίνα Διδασκάλου.

Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το αγαπημένο τους κόσμημα μέσω ειδικής ψηφοφορίας που θα διεξάγεται ηλεκτρονικά, αλλά και μέσω κάλπης στο χώρο της έκθεσης.

Στο κόσμημα που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους, θα απονεμηθεί ο τίτλος “The Jewel Made In Greece” σε τελετή που θα γίνει στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι σχεδιαστές Μυρτώ Αναστασοπούλου, Μάριος Βουτσινάς, Ελένη Δασκαλάκη, Μαριλίνα Δεληγιαννοπούλου, Μάγια Ζούλοβιτς, Αλεξάνδρα ‘Ητουνα, Κατερίνα Ιωαννίδη, Έλενα Καπομπασoπούλου, Μαρία Καπρίλη, Μάρα Καρτάλη, Τίνα Καραγεώργη, Βούλα Καραμπατζάκη, Πάνος Καρδάσης, Joanna Cave, Απόστολος Κλειτσιώτης, Βάλλυ Κοντίδη, Μαρία Κοντογιωργάκη, Κατερίνα Κουλουμπούρου, Ιλεάννα Μακρή, Σαρίνα Μπέζα, Ντόλυ Μπουκογιάννη, Ελένη Ορφανού, Λάμπρος Παπαγεωργίου & Σεμέλη Ανδρουλιδάκη, Χρυσάνθη Παπαξένου, Δάφνη Παπαθανασοπούλου, Μichael Pelamidis, Αμαλία Πετσάλη, Μαριλού Προκοπίου, Μαίρη Σαμόλη, Πολίνα Σαπoυνά, Χριστίνα Σούμπλη, Μαργαρίτα Χρυσσάκη, ΗANIOTIS JEWELLERY.

A JEWEL MADE IN GREECE

Το 2013, η εικαστική σχεδιάστρια Μαίρη Σαμόλη, έδωσε σάρκα και οστά στην ιδέα της για τη δημιουργία μίας ευέλικτης και ξεχωριστής πλατφόρμας, στην οποία θα συμμετείχαν Έλληνες σχεδιαστές – παραγωγοί κοσμημάτων, και η πρώτη έκθεση σύγχρονου, ελληνικού κοσμήματος ήταν γεγονός. Μία πλειάδα Ελλήνων σχεδιαστών κοσμημάτων παρουσίασε σε ένα κοινό που ξεπέρασε σε διάρκεια μίας εβδομάδας τους 7.000 επισκέπτες, όλες τις εκφάνσεις του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος. Η παρουσίαση της πλατφόρμας επανήλθε το 2015, στην Τεχνόπολη, στο World Trade Center στο Dubai, στο Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες και ολοκλήρωσε τον κύκλο των ταξιδιών της για το 2015 στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδεικνύοντας πως το ελληνικό κόσμημα έχει δυναμική, ιστορία και ισχυρή ταυτότητα.

Τον σχεδιασμό και την οργάνωση της πλατφόρμας έχει η Μαίρη Σαμόλη.

Την συγγραφή, επιμέλεια των κειμένων και της έκδοσης του ομότιτλου λευκώματος έχει η Ιστορικός Τέχνης, Ιρις Κρητικού.