22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου στον κόσμο πραγματοποιείται από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου 2019.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Κατά τη φετινή διοργάνωση, θα προβληθούν 86 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), από 59 χώρες απ’ όλες τις ηπείρους. Οι ταινίες έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο. Βραβεία απονέμουν η διεθνής κριτική επιτροπή, η European Children’s Film Association (ECFA), το Centre International du Film pour L’Enfance et la Jeunesse (CIFEJ), το Κανάλι της Βουλής, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ), ενώ ξεχωριστά είναι τα βραβεία της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Νέων και της Ελληνικής Κριτικής Επιτροπής Παιδιών και Νέων.

Επίσης, ο ΕΟΤ έθεσε υπό την αιγίδα του και την 19η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio», που διεξάγεται παράλληλα με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Στην «Camera Zizanio» προβάλλονται ταινίες μικρού μήκους παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν γυριστεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε ως αποτέλεσμα προσωπικής πρωτοβουλίας. Για το 2019, η «Camera Zizanio» θα αποτελείται από τρία διαγωνιστικά τμήματα (ελληνικών ταινιών, ευρωπαϊκών ταινιών με ελληνικές συμμετοχές και διεθνές), στα οποία θα λάβουν μέρος δημιουργίες παιδιών σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: έως 12 ετών, από 13 ως 16 ετών και από 17 έως 20 ετών.

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 19η Camera Zizanio θα πραγματοποιηθούν στον Πύργο και την Αμαλιάδα, ενώ παράλληλες προβολές και εκδηλώσεις θα γίνουν σε πολλές πόλεις του νομού Ηλείας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Αθήνα και στα νησιά Κως, Λέσβος, Σαντορίνη και Ζάκυνθος από τις 23 Νοεμβρίου μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.