100 χρόνια Ελληνικής Χαρακτικής στην Κωνσταντινούπολη

Περισσότερα από 70 έργα σημαντικών Ελλήνων χαρακτών από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή παρουσιάζονται στην Κωνσταντινούπολη. Η έκθεση «100 Χρόνια Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού φιλοξενείται από τις 4 Μαρτίου έως τις 27 Μαρτίου 2016 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας

 

Η έκθεση διοργανώνεται από το Σισμανόγλειο Μέγαρο σε συνεργασία με τους συλλέκτες που έχουν ήδη παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία στον ίδιο χώρο τους Ναΐφ καλλιτέχνες από τη συλλογή τους (Οκτώβριος 2013).

Η Συλλογή Χαρακτικής Κολλιαλή χαρακτηρίζεται από το όραμα των συλλεκτών για την δημιουργία ενός πανοράματος Νεοελληνικής Χαρακτικής, όπου θα εκπροσωπούνται όλες οι σύγχρονες τάσεις του 20ού αιώνα, από τον ρεαλισμό και τον εξπρεσσιονισμό, ως τον σουρρεαλισμό, τον κυβισμό και την αφαίρεση.

Χαρακτηρίζεται επίσης από την πληθώρα καταξιωμένων καλλιτεχνών, το υψηλό επίπεδο και την τεχνική αρτιότητα των έργων καθώς και την πολυγλωσσία των εκφραστικών μέσων: ξυλογραφίες σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, πετρογραφίες και σύγχρονες μικτές τεχνικές.

Θεματικές ενότητες της Συλλογής αποτελούν χαρακτηριστικά Ελληνικά τοπία (Ακρόπολη, Άθως, νησιά κ.ά.), νεκρές φύσεις, πορτραίτα, γυμνό, αλλά και καθαρά αφαιρετικές (abstrait) ή σουρρεαλιστικές συνθέσεις. Ξεκινώντας ιστορικά από αυστηρές ασπρόμαυρες ξυλογραφίες δουλεμένες με εναργή λεπτομέρεια από εξαίρετους καθηγητές-μαίτρ του είδους (Γαλάνης, Κεφαλληνός, Θεοδωρόπουλος, Κορογιαννάκης κ.ά.), εξελίσσεται χρονικά και εικονολογικά φθάνοντας σε σύγχρονα, μεγαλύτερα σε μέγεθος έργα «δασκάλων» και «μαθητών» (Μόραλης, Τάσσος, Κατράκη, Γραμματόπουλος κ.ά.) με χρωματικές και τεχνικές αναζητήσεις και περιαματισμούς στην μορφή και την ύλη.

Στη Συλλογή Χαρακτικής του Χρήστου και της Πόλλυς Κολλιαλή που αποτελεί μία από τις πληρέστερες του είδους και που εκπροσωπείται από περισσότερους από 200 χαράκτες και αριθμεί περισσότερα από 300 έργα στο σύνολό της, ανήκουν τόσο σημαντικοί ιστορικοί Έλληνες χαράκτες καθώς και διακεκριμένοι νεότεροι εικαστικοί με πολυετή καλλιτεχνική παιδεία που επέλεξαν τη συγκεκριμένη έκφραση προσεγγίζοντάς με γόνιμους τρόπους, τεχνική τελειότητα και υψηλές αισθητικά λύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης αποτελεί την πρώτη παρουσίαση μέρους της Συλλογής Χαρακτικής Κολλιαλή εκτός των ελληνικών συνόρων.

Ο Χρήστος και η Πόλλυ Κολλιαλή, επιλέγοντας ως μόνιμο τόπο κατοικίας τους και στεγάζοντας τις συλλογές τους στα Μέγαρα της Αττικής, εξακολουθούν να αφουγκράζονται την ιστορία, την εξέλιξη αλλά και τις ανάγκες του γενέθλιου τόπου τους όπου και προσφέρουν συστηματικά ποικίλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Συλλέγοντας με θαυμαστή τόλμη για περισσότερα από 20 χρόνια ελληνικά έργα τέχνης σύγχρονα, χαρακτικά και ναΐφ καθώς και σπάνια λαογραφικά αντικείμενα, συνεπικουρούμενοι πλέον από την φρέσκια ματιά των παιδιών τους που συνεχίζουν το έργο τους και απολαμβάνοντας την πρωτογενή καινοτομία στην τέχνη όσο και την αλάνθαστη λαϊκή αισθητική, διασώζουν με τρόπο υποδειγματικό πολύτιμα δείγματα του παλίμψηστου Ελληνικού Πολιτισμού, από τον 19ο αιώνα έως και τις ημέρες μας. Έργα από τις Συλλογές τους έχουν παρουσιαστεί σε Μουσεία και Ιδρύματα στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Λετονία.