Εκθέματα του Ερμιτάζ στο Μουσείο Ακρόπολης

Εγκαίνια των εκδηλώσεων του «Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα»

 

Με την παρουσίαση στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, και την έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης τριών χρυσών αντικειμένων από την συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ ξεκινούν οι εκδηλώσεις της κοινής ελληνορωσικής πρωτοβουλίας του Έτους 2016, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προβολή της Ελλάδας στο ρωσικό κοινό και της Ρωσίας στο ελληνικό.  Πρόκειται για δύο αγγεία και ένα κόσμημα, μέρος ενός μοναδικού σκυθικού ταφικού συνόλου, που βρέθηκε το 1830 στον βασιλικό τύμβο Kul Oba, στην Κριμαία. Τα μικρά αυτά αριστουργήματα της μεταλλοτεχνίας φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες του Πόντου με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις.

Ετος Ελαδας ΡωσίαςΗ  έναρξη των εκδηλώσεων του «Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Ακρόπολης με την επίσημη ανταλλαγή των Προγραμμάτων και την υπογραφή Πρωτοκόλλου ανταλλαγής,  από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και τον Αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Πριχόντκο.

Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου, οι κύριοι Μπαλτάς και Πριχόντκο υπέγραψαν Πρακτικό που πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή των προγραμμάτων εκδηλώσεων του Αφιερωματικού Έτους. «Είναι ένα έτος που αγκαλιάζει τους δεσμούς των δύο χωρών, ενώνει την Ελλάδα και τη Ρωσία, ανοίγει προοπτικές σε όλα τα επίπεδα στα οποία μπορεί να υπάρξει διμερής συνεργασία, όπως στον πολιτισμό, την παιδεία, την ενέργεια, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, την τεχνολογία» τόνισε ο Υπουργός.

Ετος Ελλαδας Ρωσίας Στη συνέχεια, στο ισόγειο του Μουσείου, ο Διευθυντής του, Καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής παρουσίασε τα τρία χρυσά αντικείμενα από την συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ, παρουσία του Διευθυντή του ρωσικού Μουσείου κ. Μιχαήλ Πιοτρόφσκι.

 

Η Ελλάδα και η Ρωσία προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν, κατά την διάρκεια του «Έτους», η κάθε μια στο έδαφος της άλλης, προγράμματα δράσεων σε πολλούς τομείς, με κεντρικό πυρήνα μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποβλέποντας να ανανεώσουν τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα και τη συνεργασία τους. Σημαντικό μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η διοργάνωση εκθέσεων, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικές, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό και το ρωσικό κοινό να γνωρίσει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών.

Ετος Ελλαδς ΡωσίαςΣτο τέλος των εγκαινίων των εκθεμάτων, ο κ. Μπαλτάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε: «Όπως ξέρετε υπήρξε μια κρίση τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Η κρίση αυτή άγγιξε πολύ λίγο την Ελλάδα, λόγω των παραδοσιακών σχέσεών της με τη Ρωσία. Η Ελλάδα τότε αντιμετώπιζε με τον δικό της τρόπο τη Ρωσία από ό,τι συνολικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να σημαίνει βεβαίως ότι η Ελλάδα χάλασε τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί και πέρα τα πράγματα έχουν προχωρήσει. Η σχέση με τη Ρωσία εδραιώθηκε περισσότερο τα επόμενα χρόνια και θεωρούμε ότι αυτό το έτος είναι πολύ σημαντικό, γιατί επισημοποιεί μια πιο δυναμική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα, και όχι μόνο στον πολιτισμό. Γιατί ο πολιτισμός είναι εκείνη η μακροχρόνια σχέση μνήμης και μέλλοντος ταυτόχρονα, που μπορεί να υπερβεί προσωρινές εντάσεις κρατώντας παρόλα αυτά τους λαούς ενωμένους όταν οι λαοί ξέρουν από πού προέρχονται και ποια είναι η ιστορία τους».

Και συνέχισε: «Όπως είπε ο κύριος αντιπρόεδρος, το Έτος αυτό δεν είναι μόνο Έτος Πολιτισμού, είναι Έτος που μπορεί να αγκαλιάσει σχεδόν όλες τις διαστάσεις των σχέσεων που μπορεί να έχει η Ελλάδα με την Ρωσία, με σταθμούς συγκεκριμένους κάθε φορά. Ένας τέτοιος σταθμός θα είναι και η Θεσσαλονίκη, όπου η Ρωσία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση. Εκείνη την περίοδο, θα έρθουν να επισκεφθούν την Ελλάδα πάρα πολλοί φίλοι και συνάδελφοι από τη Ρωσία και στο πολιτικό και στο πολιτιστικό και στο οικονομικό επίπεδο. Σημαντική θα είναι και η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν, τον οποίο ελπίζουμε να δούμε τον Μάιο κοντά μας, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά και σε επίπεδο γενικότερης παρουσίας της Ρωσίας στην Ελλάδα».

Στις συζητήσεις μετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Φωτάκης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ρωσικής Πρεσβείας.