Θησαυροί της Αρμενίας στην Ελλάδα

Την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα» εγκαινίασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρμένιος ομόλογός του Σερζ Σαρκισιάν, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

Εκατόν τέσσερα αντικείμενα από το Ιστορικό Μουσείο στο Ερεβάν αναδεικνύουν ταυτόχρονα τη στενή σχέση με τον ελληνιστικό και βυζαντινό πολιτισμό.

Στην έκθεση η οποία θα διαρκέσει εως τις 31 Μαΐου 2016 προβάλλονται σημαντικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως και τις απαρχές του 20ού αιώνα. Αγαλμάτια της εποχής του Χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.-10ος αι. π.Χ.), ποικίλα ανασκαφικά ευρήματα από τον πολιτισμό Ουραρτού και το βασίλειο του Βαν (9ος- 6ος αι. π.Χ.), νομίσματα των Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων (4ος αι. π.Χ- 12ος αι. μ.Χ) σκιαγραφούν τον Αρχαίο και Μεσαιωνικό Αρμενικό κόσμο.

Παράλληλα, ποικίλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, άμφια και σκεύη, αλλά και χειρόγραφα και παλαιά έντυπα βιβλία καταδεικνύουν τη βίωση του Χριστιανισμού. Τεκμήρια κοσμικού βίου, όπως ενδυμασίες, κοσμήματα και τάπητες, παρουσιάζουν τον πολιτισμό των νεώτερων χρόνων. Την έκθεση συμπληρώνει οπτικοποιημένο αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και την καταστροφή σημαντικών μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

Αρμενία εκθεση ΠαυλοπουλοςΣτην τελετή των εγκαινίων   παραβρέθηκαν οι υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση ενισχύει τις διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας στον πολιτισμικό τομέα.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.