Στην Ζωή Κούρνια το ευρωπαϊκό βραβείο PRACE Ada Lovelace

Στην Ελληνίδα ερευνήτρια Ζωή Κούρνια θα απονεμηθεί το πρώτο βραβείο PRACE Ada Lovelace Award for HPC για γυναίκες επιστήμονες που χρησιμοποιούν υπερυπολογιστές στην έρευνα τους.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποηθεί στην Πράγα 10-12 Μαϊου 2016.

Η Δρ. Κούρνια ερευνήτρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα τιμηθεί για την έρευνα της πάνω στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μεταλλαγμένες πρωτεΐνες προκαλούν την εμφάνιση του καρκίνου και τον σχεδιασμό φαρμάκων που μπορούν να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία. Αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο «PRACE Γυναίκες στην HPC Magazine» σε άρθρο με τίτλο «Οι υπολογιστές στην μάχη κατά του καρκίνου».

“Πιστεύω ότι το έργο μας είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι υπολογιστές να βοηθήσουν στην ανάπτυξη υποψήφια φάρμακα που έχουν τη δυνατότητα να σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Είμαι τιμή να λάβει αυτό το βραβείο και ελπίζω ότι αυτό χρησιμεύει ως πηγή έμπνευσης για άλλες γυναίκες ερευνητές στον τομέα” δηλώνει η Δρ. Κούρνια.

To PRACE-RI (Partnership for Advanced Computing in Europe) είναι διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα στις Βρυξέλλες. Έχει 25 χώρες μέλη, των οποίων οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή υποδομή υπερυπολογιστών, παρέχοντας πρόσβαση σε πληροφορική και διαχείριση δεδομένων πόρων και υπηρεσιών για μεγάλης κλίμακας επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμογές στο υψηλότερο επίπεδο απόδοσης.