Πυρά από τους αρχαιολόγους για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού βασίζεται στα αρχαιολογικά ευρήματα και το σεβασμό τους τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ο οποίος με ψήφισμα του εκφράζει την έντονη αντιθεσή του στη σχεδιαζόμενη επένδυση στο Κάβο Σίδερο επισημαίνοντας ότι στην πιο άνυδρη περιοχή σχεδιάζεται μια επένδυση που θα χρειαστεί τόνους νερού για να υπάρξει!

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο ψήφισμα “ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη επένδυση που θα έχει καταστροφική επίπτωση για την προστατευόμενη περιοχή του Κάβο Σίδερο στην ανατολική Κρήτη. Το Προεδρικό Διάταγμα, που υπεγράφη στις 7 Μαρτίου και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 38 ΑΑΠ/11-3-2016), δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου «Ίτανος Γαία» για δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας και γηπέδου γκολφ σε έκταση 26.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο της Σητείας. Ο ΣΕΑ, μαζί με δεκάδες φορείς και κατοίκους της περιοχής, έχει ήδη καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης του ανωτέρω ΠΔ”.

Η περιοχή έχει εντοπισμένες αρχαιότητες, ενώ διατηρεί αναλλοίωτο το βραχώδες και άνυδρο φυσικό τοπίο που υπάρχει από την αρχαιότητα τονίζουν στην ανακοινωσή τους οι αχραιολόγοι.

“Δεν είναι μόνο οι εντοπισμένες αρχαιότητες που κινδυνεύουν να αποτελούν «ντεκόρ» στις πίστες του γκολφ. Είναι και η βιοποικιλότητα της περιοχής, είναι το φυσικό τοπίο που δεν έχει καμία σχέση με το χορτάρι που χρειάζεται για να δημιουργηθούν οι πίστες του γκολφ. Ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά της περιοχής οδήγησαν στην ένταξη του συνόλου της έκτασης στο Δίκτυο NATURA 2000 και ειδικότερα στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) GR 4320006 ενώ σημαντικό τμήμα της εντάσσεται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖEΠ) GR 4320009, καθώς και την ένταξη του Γεωπάρκου Σητείας στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εντάξεις που απαιτούν την ολιστική προστασία του φυσικού και πολιτισμικού τοπίου.

Η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή εντοπίζει σπάνια υλικά ίχνη της αρχαιολογίας του τοπίου, από την Εποχή του Χαλκού ακόμα, όπως αναβαθμούς καλλιέργειας, φράγματα κλπ, που τεκμηριώνουν τις προσπάθειες των οικισμών διαχρονικά να επιβιώσουν βρίσκοντας τρόπο να συλλέξουν και να χρησιμοποιήσουν με φειδώ το νερό, πολύτιμο αγαθό της περιοχής. Αυτό ακριβώς είναι που στην προτεινόμενη επένδυση δεν λαμβάνεται υπόψη: στην πιο άνυδρη περιοχή της Κρήτης, πέρα από κάθε λογική αειφόρου ανάπτυξης και λογική χρήσης των διαθέσιμων φυσικών πόρων, σχεδιάζεται μια επένδυση που θα χρειαστεί τόνους νερού για να υπάρξει!

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού καταλήγει η ανακοίνωση βασίζεται στα αρχαιολογικά ευρήματα και το σεβασμό τους, αλλά και στην ιστορική μνήμη που μας διδάσκει πολλά και σήμερα. Το τοπίο, ο αρχαιολογικός πλούτος και η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι ο πραγματικός πλούτος, τον οποίο καλούμαστε όλοι να υπηρετήσουμε”.