Ένα εντυπωσιακό στέγαστρο για το Ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο

Tο εντυπωσιακό στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορα στον Άνω Εγκλιανό της Πύλου εγκαινίασε την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.

Τα εγκαίνια έγιναν με την παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλη Λεβέντη, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρίας Βλαζάκη, των βουλευτών Μεσσηνίας κ. Παναγιώτας Κοζομπόλη και κ. Πέτρου Κωνσταντινέα, του βουλευτή Αχαΐας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, κ. Δημήτρη Καφαντάρη, του δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επικεφαλής της ανασκαφής καθηγητή του Πανεπιστήµιου Cincinnati κ. Τζακ Ντέιβις, του διευθυντή της Αµερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών κ. Τζέιµς Γουάιτ και πλήθους κόσμου.

ανακτορο νεστορα πυλος«Είναι ένα έργο που ξεκίνησε πριν από χρόνια και έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα. Είμαι βέβαιος ότι η σοφία του Νέστορα έχει διαχυθεί στην Πύλο, στα χωριά της Μεσσηνίας κι από κει στην Πελοπόννησο και σε ολόκληρη τη χώρα και δίνει λίγο από το φως της σε όλους μας τους δύσκολους καιρούς που περνάμε τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Πολιτισμού. Το στέγαστρο έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως σε αυτή τη συγκυρία. Ένα μνημείο της κλίμακας και της σημασίας του ανακτόρου του Νέστορα, στεγάζεται από ένα επίτευγμα αρχιτεκτονικής, στατικής και μεγάλης τεχνολογικής σημασίας. Το παλιό και το νέο συναντώνται εδώ. Δείχνουν πως τεχνολογικές και αρχιτεκτονικές εξελίξεις, καθώς και επιτεύγματα στις λεγόμενες θετικές επιστήμες, μπορούν να συνδυαστούν με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά και να φτιάξουν μια Ελλάδα που πατάει σ’ όλα της τα πόδια μαζί. Η όλη προσπάθεια που αφορά στο Ανάκτορο είναι συνδυασµός προσπαθειών όχι µόνο πολύχρονων και όχι µόνο Ελλήνων. Είναι συνδυασµός προσπαθειών αρχαιολόγων από άλλες χώρες -και στην προκειμένη περίπτωση από την Αµερική- που διέθεσαν µια ζωή ολόκληρη στην προστασία, την ανάδειξη και εξέλιξη της δικής µας πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία θεωρούν και δική τους. Αυτό σηµαίνει ότι οι διεθνείς προσπάθειες είναι απαραίτητες όχι µόνο για λόγους εξωστρέφειας αλλά γιατί στην εποχή που ζούµε µόνο τέτοιου τύπου συνεργασίες, που εξ ορισµού έχουν χαρακτήρα ειρηνικό και υπερκομματικό, µπορούν να δώσουν νέες προοπτικές».

ανακτορο νεστορα πυλοςΟ περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, από την πλευρά του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το έργο ωφελεί σημαντικά την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος, αλλά και όλη τη Μεσσηνία. Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήµαρχος Πύλου-Νέστορος κ. ∆ηµήτρης Καφαντάρης, ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αντώνης Ψαράκης, ο διευθυντής της Αµερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών κ. Τζέιµς Γουάιτ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cincinnati κ. Τζακ Ντέιβς και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας.

ανακτορο νεστορα πυλοςΣτην Αρχαία Μεσσήνη

Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου 11 Ιουνίου ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς,.

Ο Υπουργός Πολιτισμού ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο από τον καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη και ενημερώθηκε για την πορεία του ανασκαφικού έργου και την επισκεψιμότητα του χώρου, ενώ συζήτησε με τον Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Γιώργο Τσώνη και τους Αντιδημάρχους κ. Σπύρο Κρασσακόπουλο και κ. Κώστα Γεωργακόπουλο θέματα της αρμοδιότητάς του.

Ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί τον αναδεικνύουν σε εμβληματικό σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Πελοπόννησο, αλλά για όλη τη χώρα. Τόνισε τέλος ότι οι σημαντικές πρωτοβουλίες του Δημάρχου της δημοτικής αρχής οδηγούν στην ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και της σύνδεσής της με τις ανάγκες της σύγχρονης ζωής.

Το απόγευμα, επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Καλαμάτας και συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Νίκα, αντιδημάρχους και συνεργάτες του Δήμου αρμόδιους για θέματα πολιτισμού.