Άνοιξε τις πύλες του το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

Ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, καθώς από πόλεις-μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη ρωμαϊκή κατάκτηση φιλοξενεί μεταξύ άλλων το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου που εγκαινιάσθηκε την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Μουσείο ΘέρμουΗ έκθεση διαρθρώνεται χρονολογικά σε έξι ενότητες, αρχίζοντας από τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στον χώρο και τη δημιουργία του Ιερού του Απόλλωνος έως τον μετασχηματισμό του σε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας και την παρακμή του. Το αρχαιολογικό υλικό εμπλουτίζεται με επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και αναπαραστάσεις, αποσπώμενες καρτέλες με επιπλέον πληροφοριακό υλικό, κείμενα σε μορφή Braille. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δίνονται περισσότερες πληροφορίες μέσω διαδραστικών εφαρμογών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Μουσείο ΘέρμουΣτα εγκαίνια παρευρέθηκαν οι υπουργοί Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτάς, Παιδείας Ν. Φίλης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Βαρεμένος, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντάρας, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και πλήθος κόσμου. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

Μουσείο ΘέρμουΗ ανέγερση του κτηρίου και η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου υλοποιήθηκαν μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους. Οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου ολοκληρώθηκαν το 2009 από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠ.ΠΟ.Α. στο πλαίσιο του Γ΄ Κ.Π.Σ. Το έργο «Οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κατά τα έτη 2011-2015 με συγχρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α.

Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση από τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Δρ. Ολυμπία Βικάτου.

Τα εγκαίνια και οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Θέρμου.