Στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου η Προσωρινή Έκθεση του Μουσείου Ρεθύμνου 

 

 

H Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου στον Ναό Αγίου Φραγκίσκου εγκαινιάσθηκε χθες από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά. Η Έκθεση στεγάζεται στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου, καθολικό της μονής του τάγματος των Φραγκισκανών μοναχών, ο οποίος αναστηλώθηκε την περίοδο 2003-2005 με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ.

Η Προσωρινή Έκθεση δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013, λόγω χρόνιων στατικών προβλημάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και έως την υλοποίηση του έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

l_18640 ρεθυμνο μουσειοΤον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος.Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκης, ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Ξανθός, ο Ευρωβουλευτής Σπ. Δανέλλης, οι πρώην Υπουργοί Ν. Σηφουνάκης και Γ. Μανιάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μ. Λιόνη, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γ. Μαρινάκης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ομιλία του δήλωσε: «το Ρέθυμνο διαθέτει τεράστιο πλούτο από όλες τις εποχές της ελληνικής ιστορίας και για το λόγο αυτό έχει πραγματική ανάγκη για ένα καινούργιο, νέο σύγχρονο Μουσείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζει την προσωρινή έκθεση και που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι ένα κάλεσμα για να γίνει το μόνιμο και πιστεύω πως όλος ο κόσμος αρχίζει και καταλαβαίνει ότι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η ανάπτυξη, όλες οι πλευρές της σύγχρονης ζωής, συνομιλούν ενεργά με τον αρχαίο κόσμο, τον κόσμο της κληρονομιάς, μας και αν αυτά τα συνειδητοποιήσουμε, καταλαβαίνουμε τότε σε ποια χώρα ζούμε και το τι μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε».

Σε συνέντευξη του, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού : «Ελλείψεις υπάρχουν στην Ελεύθερνα και όχι μόνο, ωστόσο προσπαθούμε τόπο τον τόπο – με τη συνεργασία των τοπικών εφορειών- να καταγράψουμε αυτές τις ελλείψεις και σε όλες τις προκηρύξεις που γίνονται για εποχιακό προσωπικό να είναι πολύ συγκεκριμένοι οι άνθρωποι που θα προσληφθούν για να βοηθηθούν όλοι οι χώροι. Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα αλλά τουλάχιστον είναι μια αρχή που επιτρέπει να σκεφτόμαστε καλύτερες μέρες. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, προγραμματίζεται-πάντα λαμβάνοντας υπόψιν και τις γνωστές δυσκολίες-η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».