Χρηματοδότηση 1,5 εκατ. λίρες για την έδρα Κοραής στο King’s College του Λονδίνου 

Την επαναχρηματοδότηση της έδρας Koraes ( Αδ. Κοραής 1747 Σμύρνη – 1833 Παρίσι) στη νεοελληνική και βυζαντινή ιστορία, τη γλώσσα και τη λογοτεχνία ανακοίνωσε το King’s College του Λονδίνου.

Παράλληλα το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε την καθιέρωση διετούς μεταδιδακτορικής υποτροφίας, υποστηρίζοντας τις εργασίες για τη δημιουργία νέων ερευνητικών μελετών, και την αύξηση της συμμετοχής του κοινού στον τομέα μετα-κλασικές ελληνικές σπουδές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου χάρη στις χορηγίες φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ατόμων από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξασφαλίσθηκαν πάνω από £ 1,5 εκατ. προκειμένου να διασφαλισθεί το μέλλον αυτής της μοναδικής έδρας , η οποία θα γίνει 100 ετών το επόμενο έτος.

Η έδρα του Κοραή ιδρύθηκε το 1918, με την υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, στο Λονδίνο, και το Κοινοβούλιο των Ελλήνων.

Από τότε, έχει γίνει το επίκεντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελέτη της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού από το τέλος της αρχαιότητας μέχρι σήμερα.

Είναι ασυνήθιστο να καλύπτει τρεις ακαδημαϊκούς κλάδους (ιστορία, γλώσσα, λογοτεχνία), καθώς και ένα χρονολογικό εύρος περίπου 1700 ετών.

Η έδρα του Τμήματος είναι από το 2015 μέρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Κολλεγίου, το τρίτο μεγαλύτερο στο Ηνωμένο Βασίλειο και το μόνο που προσφέρει διδασκαλία και διεξαγωγή έρευνας σε όλο το φάσμα των ελληνικών σπουδών από την προϊστορία μέχρι σήμερα μέσα σε μια μοναδική ακαδημαϊκή μονάδα .

Στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

“Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στους δωρητές που κατέστησαν δυνατό όχι μόνο με την οικονομική τους υποστήριξη αλλά και με το χρόνο, την επιρροή και την ενθάρρυνσή τους βοήθησαν στην επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας.

Το King’s College του Λονδίνου είναι περήφανο να προχωρήσει και να οικοδομήσει την παγκόσμια ηγετική του θέση στις σύγχρονες ελληνικές και βυζαντινές μελέτες, σε συνεργασία με τους αφοσιωμένους και παθιασμένους υποστηρικτές μας στη διεθνή ελληνική κοινότητα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Ίδρυμα AG Leventis, το οποίο ξεκίνησε με γενναιότητα αυτή την εκστρατεία, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το δεύτερο σημαντικό δώρο που μας ώθησε προς τα εμπρός και στην αυξανόμενη οικογένεια των εξαιρετικά γενναιόδωρων υποστηρικτών:

Το Trust Hellenic College, η οικογένεια Τάσσος και ο Άγγελος Νόμικος, το Ταμείο Μνημείων Γεωργίου Βεργώτη, το Stiftung, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ίδρυμα Schilizzi, ο αείμνηστος Nicholas Egon FKC και η κ. Matrona Egon, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Ο καθηγητής Roderick Beaton, FBA, ο σημερινός καθηγητής της έδρας Koraes είπε,

«Χάρη στη γενναιοδωρία των δωρητών, το μέλλον της έδρας Koraes, την οποία είχα την τιμή να διατηρήσω εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια, έχει εξασφαλιστεί για το μέλλον. Είμαι υπερήφανος που κοιτάω πίσω τα τελευταία τριάντα χρόνια της θητείας μου και σκέφτομαι τα επιτευγμάτα των προγόνων μου που σύντομα θα γίνει ένας αιώνας.

Καθώς οδεύω πρός την συνταξιοδότηση το καλοκαίρι του 2018, προσβλέπω στο επικείμενο διορισμό του διαδόχου μου και στην προσεκτική παρακολούθηση των επιτευγμάτων καθώς ξεκινά τον δεύτερο αιώνα του. Σε όλους τους δωρητές που υποστήριξαν την έκκλησή μας, σας λέω ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου ».

Ο αντίκτυπος του Προέδρου είναι η κληρονομιά του να ενθαρρύνει μια ζωντανή ομάδα μελετητών που έχουν ξεκινήσει διακεκριμένες σταδιοδρομίες στον ακαδημαϊκό κόσμο και στον κόσμο των επιχειρήσεων, της δημόσιας διοίκησης και των διπλωματικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Κύπρο και πέραν αυτού.

Καθώς γιορτάζουμε την εκατονταετηρίδα της έδρας Koraes το 2018 και προσβλέπουμε στα επόμενα 100 χρόνια, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη διδασκαλία, την έρευνα και την προώθηση της γνώσης και κατανόησης των μετακλασικών ελληνικών την ιστορία και τον πολιτισμό στο Λονδίνο, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο”.