Έντεκα ζωγράφοι κι ένας φωτογράφος «διαβάζουν» Μισέλ Φάις

Άγγελος Αντωνόπουλος
Άγγελος Αντωνόπουλος

Έντεκα ζωγράφοι κι ένας φωτογράφος ανασύρουν εικόνες από το σύνολο σχεδόν του έργου (1994-2017) του Μισέλ Φάις.

Οι ζωγράφοι Άγγελος Αντωνόπουλος, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Περικλής Γουλάκος, Μαριλένα Ζαμπούρα, Μανώλης Μπιτσάκης, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Αχιλλέας Παπακώστας, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Ρόρρης και ο φωτογράφος Ηλίας Κοσίντας, πατώντας στο πεζογραφικό, θεατρικό και φωτογραφικό έργο του συγγραφέα συνθέτουν τις δικές τους ιστορίες βλεμμάτων (μέσα από ζωγραφική, βίντεο και φωτογραφίες) στο πέρασμα του χρόνου.

Χρήστος Μποκόρος

Η έκθεση «Συγκάτοικες εικόνες» πραγματοποιείται, με οργάνωση και επιμέλεια της Ελισάβετ Σακαρέλη, στη Φωκίωνος Νέγρη 16 εγκαινιάζεται την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου.

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, αναλόγια και ξεναγήσεις.

 

Ηλίας Κοσίντας
Ηλίας Κοσίντας

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, 13:00-14:30 οι εικαστικοί, που εκθέτουν ζωγραφική, βίντεο και φωτογραφίες, εμπνευσμένα από το έργο του Μισέλ Φάις και η κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά, ξεναγούν φιλότεχνους και βιβλιόφιλους στην έκθεση «Συγκάτοικες εικόνες» και, παρουσία του συγγραφέα, συζητούν μαζί τους. Παράλληλα, η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη θα διαβάσει αποσπάσματα από βιβλία του συγγραφέα.

Μανώλης Μπιτσάκης
Μανώλης Μπιτσάκης

Γράφει, χαρακτηριστικά, ο Μισέλ Φάις σχετικά με την έκθεση: «Σ’ αυτό λοιπόν το τραπέζι της μνήμης, του ανάποδου φυλλομετρήματος είκοσι τριών χρόνων γραφής, κάθισαν δώδεκα αγαπημένοι φίλοι, αφοσιωμένοι και ταλαντούχοι άνθρωποι της εικόνας, για την ακρίβεια ανακατεύτηκαν με πολλά από τα φασματικά πρόσωπα των βιβλίων μου, αυτούς τους εξημερωμένους δαίμονες, τους κατάσαρκους πληρεξούσιούς μου ―εντός και εκτός κειμένου― κι έτσι, όλους μαζί, τρώγοντας, πίνοντας, συζητώντας και γελώντας, σαν μια παλιά, δοκιμασμένη, άφθαρτη συντροφιά, μας βρήκε το ξημέρωμα, μπορεί όμως και το σούρουπο, μιας μέρας που εδώ και χρόνια σβήνει και ποτέ δεν τελειώνει».

 

Μαριλένα Ζαμπούρα
Μαριλένα Ζαμπούρα

Ο Μισέλ Φάις είναι υπεύθυνος του ενθέτου βιβλίου στην Εφημερίδα των Συντακτών. Διδάσκει δημιουργική γραφή στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στη «Σχόλη» των Εκδόσεων Πατάκη. Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Βιβλία του και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, ρουμάνικα, τσέχικα και κινέζικα. Έργα του έχουν ανεβεί στο θέατρο (από τους: Ρούλα Πατεράκη, Θοδωρή Γκόνη, Λίλλυ Μελεμέ, Περικλή Χούρσογλου, Αλεξία Καλτσίκη, κ.ά.), ενώ στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί στο σενάριο με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές φωτογραφικές εκθέσεις. Έχει εκδώσει εννέα πεζογραφικά βιβλία, δύο θεατρικά έργα και δύο φωτογραφικά λευκώματα.