Energean: Νέα ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου  με την γεώτρηση «Αθηνά» στο Ισραήλ

H Energean plc  ανακοίνωσε την ανακάλυψη εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου με την ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» στην θάλασσα του Ισραήλ.

Τα βασικότερα σημεία

Το εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα ανακαλύφθηκε στο Block 12 στην θάλασσα του Ισραήλ, με την πρώτη ανάλυση να παραπέμπει σε 8 δισεκ. κυβικά μέτρα (283 δισεκ. κυβικά πόδια ή 51 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου) ανακτήσιμου φυσικού αερίου.

  • Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς εξαλείφει το ρίσκο (de-risk) για επιπλέον ποσότητες 50 δισεκ. κυβικών μέτρων (1.8 τρισεκ. κυβικά πόδια / (321 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου) δυνητικών πόρων συνολικά στην περιοχή που η Energean έχει ονομάσει «Περιοχή Ολύμπου» (Olympus Area). Πρόκειται για μία νέα περιοχή που έχει προσδιορίσει η Energean που περιλαμβάνει την ανακάλυψη «Αθηνά» καθώς και στόχους στο Block 12 και στη γειτονική άδεια Tanin στους οποίους δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις.

 

  • Η «Αθηνά» μπορεί σε βραχυπρόθεσμη βάση να αναπτυχθεί μέσω σύνδεσης (tie-back) προς το FPSO «Energean Power», ενισχύοντας την κερδοφορία του σχεδίου ανάπτυξης των κοιτασμάτων Karish και Tanin. Εναλλακτικά, θα ήταν δυνατό να αποτελέσει τμήμα της ευρύτερης ανάπτυξης της «Περιοχής Ολύμπου».

 

  • Η Energean προχωρεί στην αξιολόγηση όλων των προοπτικών ανάπτυξης για την εμπορική αξιοποίηση της ευρύτερης «Περιοχής Ολύμπου», όπως:

o       Περαιτέρω πωλήσεις φυσικού αερίου στην αγορά του Ισραήλ, δηλαδή:

–        Νέα μακροχρόνια συμβόλαια (Gas Sales& Purchase Agreements -GSPA) βασισμένα στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της ισραηλινής αγοράς παραγωγής ηλεκτρισμού

–        Spot πωλήσεις

o       Δυνατότητες εξαγωγών, όπως:

–        Δεσμευτική εμπορική συμφωνία με βάση το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding -MoU) που έχει υπογραφεί με την Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS) για την προμήθεια έως 3 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως

       Εξαγωγές σε άλλες περιφερειακές και ευρωπαϊκές αγορές μέσω αγωγών και LNG μέσω της Κύπρου ή/και της Αιγύπτου

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, σχολίασε σχετικά:

“Είμαστε χαρούμενοι για την ανακοίνωση αυτής της νέας ανακάλυψης φυσικού αερίου στην «Αθηνά» και το δυναμικό της ευρύτερης «Περιοχής Ολύμπου». Εξετάζουμε ένα εύρος στρατηγικών προοπτικών αξιοποίησης τόσο για αυτόνομη ανάπτυξη της «Αθηνάς» όσο και για ανάπτυξη της ευρύτερης «Περιοχής Ολύμπου», οι οποίες περιλαμβάνουν την εγχώρια ισραηλινή αγορά και τις εξαγωγές.

Η ανακάλυψη «Αθηνά» και η εξάλειψη του ρίσκου για μια σειρά από στόχους στην ευρύτερη «Περιοχή Ολύμπου» επιβεβαιώνει τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ως κέντρου παγκόσμιου ενδιαφέροντος στην έρευνα για τον εντοπισμό φυσικού αερίου. Επιπλέον, ενισχύει την δέσμευσή μας να φέρουμε ανταγωνισμό και να ενισχύσουμε την ασφάλεια στην προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή, επιτρέπει την βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου μας στο Ισραήλ και υλοποιεί ένα από τα ορόσημα της Energean για το 2022”.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο που θα παραχθεί από το Block 12 δεν υπόκεινται στην καταβολή δικαιωμάτων προς τις εταιρείες από τις οποίες η Energean αγόρασε τις άδεις Karish και Tanin, συνεπώς θα είναι αυξημένα κατά 8% προκειμένου για τις ίδιες αναλογικά ποσότητες φυσικού αερίου.

 

Τα στοιχεία της γεώτρησης «Αθηνά»

Η ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» (Athena) πραγματοποιήθηκε στο Block 12 (Energean Israel, 100%), είκοσι χιλιόμετρα από το κοίτασμα Karish και 20 χιλιόμετρα από το Tanin A, σε βάθος νερού 1769 μέτρων. Η γεώτρηση είχε διήρκεσε 51 ημέρες και εκτελέσθηκε με χαμηλότερο κόστος από τον αρχικό προϋπολογισμό των 35 εκατ. δολαρίων. Η γεώτρηση «Αθηνά» είναι η 5η συνεχόμενη επιτυχής γεώτρηση της Energean στο Ισραήλ.

Μία μεγάλη στήλη υδρογονανθράκων 156 μέτρων εντοπίστηκε στον πρωτεύοντα στόχο της γεώτρησης ( A, B και C sands). Η αρχική ανάλυση δείχνει ότι η ανακάλυψη «Αθηνά» περιέχει 8 δισεκ. κυβικά μέτρα (283 δισεκ. κυβικά πόδια ή 51 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου) ανακτήσιμου φυσικού αερίου. Πρόσθετες αναλύσεις θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να προσδιορίσουν το συνολικό δυναμικό και να επιβεβαιώσουν και τις ποσότητες ρευστών υδρογονανθράκων της ανακάλυψης.

Εμπορικά εκμεταλλεύσιμοι υδρογονάνθρακές δεν εντοπίστηκαν στον βαθύτερο δευτερεύοντα στόχο (D sands) που χαρακτηριζόταν από 22% πιθανότητες επιτυχίες.

Η συνέχεια του γεωτρητικού προγράμματος

Το πλοιογεωτρύπανο Stena IceMAX θα μετακινηθεί ώστε να ολοκληρώσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση Karish Main-04  και στη συνέχεια θα ολοκληρώσει τη γεώτρηση ανάπτυξης στο Karish North. Η απόφαση για το εάν η Energean  θα προχωρήσει και στις δύο δυνητικές γεωτρήσεις «Ερμής» (Hermes) ή/και «Ηρακλής» (Hercules) που περιλαμβάνονται στο γεωτρητικό πρόγραμμα θα ληφθεί προς το τέλος της επιβεβαιωτικής γεώτρησης Karish Main-04.