“H Μεγάλη Κραυγή”

Ένα βιβλίο-κατάθεση ψυχής, μία συλλογή μαρτυριών ανθρώπων που φροντίζουν χρόνια ασθενείς παρουσιάζουν οι εκδόσεις Κοντύλι στο Polis Art Café, στις 19 Μαρτίου, ώρα 20.00. «Η Μεγάλη Κραυγή» του Γιάνη Δημολιάτη είναι, μία σύνθεση από πολλές κραυγές, οι οποίες μιλούν για το πώς βιώνουν την άλλη πλευρά της ασθένειας.

«Αυτό το βιβλίο οι αφηγητές µου το έγραψαν, δικά τους λόγια είναι. Εγώ απλά πήγα και τους βρήκα και τους ζήτησα να µου τα πουν και τα έβαλα στο χαρτί µε τρόπο που να μπορείς εσύ, αναγνώστη, να τ’ ακούσεις – τα λόγια ακούονται, δε διαβάζονται» δηλώνει ο Γιάνης Δημολιάτης. Ιατρός ο ίδιος -ή «πρώην ιατρός, έξω από το σύστημα» όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά -, αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- θέλησε να στρέψει το ενδιαφέρον από τον χρόνια πάσχοντα σε εκείνον που τον φροντίζει. Το αποτέλεσμα, ένα βιβλίο προκλητικό για την ιατρική κοινότητα, ανακουφιστικό για τους ανθρώπους. «Εύχομαι να ανακουφίσει την ιατρική κοινότητα και να προκαλέσει τους ανθρώπους» όπως θα γράψει στον συγγραφέα κοινωνική λειτουργός.

Η Μεγάλη Κραυγή έχει προκαλέσει μια Μεγάλη Συζήτηση: δεν είναι μόνο η αντίδραση των περισσότερων όταν πληροφορούνται για το εν λόγω βιβλίο με κουβέντες όπως «εγώ να σου πω γι’ αυτό» ή «ξέρω κι εγώ μια περίπτωση». Είναι και τα περαιτέρω θέματα που αγγίζει σε σχέση με το σύστημα υγείας αλλά και το δίλημμα του ανθρώπου μπροστά στη (σοβαρή) ασθένεια. Όπως ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μουτσόπουλος «το πόνημα θεωρώ ότι πρέπει να γίνει διδακτικό εργαλείο για φοιτητές της ιατρικής. Θα τους κάνει κοινωνούς, θα τους μάθει ποια είναι η πραγματική μάχη με την ασθένεια, με τις καθημερινές δυσκολίες, πρακτικές και ηθικές, θα τους μεταδώσει την ικανότητα ενσυναίσθησης των προβλημάτων του αρρώστου και θα τους εισάγει στους κανόνες συμπεριφοράς και δεοντολογίας».

H παρουσίαση της «Μεγάλης Κραυγής» στην Αθήνα είναι μια ευκαιρία για να συζητηθούν θέματα που αγγίζουν χιλιάδες ανθρώπους που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τη χρόνια νόσο και την ασθένεια γενικότερα, θέματα που αφορούν πολλούς αλλά λίγοι τολμούν να αγγίξουν.

Τη «Μεγάλη Κραυγή», παρουσιάζουν:

  • Παναγιώτης Βιδάλης, νομικός, επιστημονικός συνεργάτης και νομικός σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, εμπειρογνώμων στην Ε.Ε.
  • Νίνα Μαγκίνα, γιατρός, εντατικολόγος
  • Μάρω Μπέλου, ψυχολόγος, MSc στην αντιμετώπιση του πόνου
  • Σταυρούλα Τσινόρεμα, καθηγήτρια φιλοσοφίας και βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης

Συντονίζει η Καρολίνα Αλεξίου, ψυχολόγος, προσωποκεντρική συμβουλευτική

Ο Γιάνης Δηµολιάτης γεννήθηκε το 1951 στην Κάτω Σκαφιδωτή Πρεβέζης, όπου και τελείωσε το Δηµοτικό. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Από το 1989 ζει στην Πεδινή Ιωαννίνων. Εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων.

Έχει γράψει τα βιβλία: «(αντι)Παιδαγωγικό πανόραµα ή πώς η κοινωνία (ανα)παράγει ανθρωπάκους» (Σύγχρονη Εκπαίδευση, 1985, 1992), «Ξέρουµε τι γίνεται στα σχολεία; Από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήµιο» (Δίπτυχο, 1987), «Πολιτική δηµογραφία: η ακτινογραφία της Βουλής» (Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, 1992), «Το επόµενο Βήµα» (εκδόσεις “2000 ΜΕΤΑ Χ”, 1994).

Επίσης τα άρθρα: «Ευθανασία ή Ευζωία; Ιδού το πραγµατικό δίληµµα! (η διαθήκη µου)» (Μateria Μedica Greca, 1990), «Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα – πραγµατεία περί αρνητικής ζωής: ένα πείραµα σκέψης και ένα υπόδειγµα συνδυασµού ποσότητας και ποιότητας ζωής» (Η ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας, Θεµέλιο, Αθήνα 2003), «Ο Ευγένιος Βούλγαρης και η Διατριβή του περί Ευθανασίας» (Προτελεύτια Διλήµµατα, Αθήνα 2008).

Παράλληλα έχει ασχοληθεί µε τη µετάφραση βιβλίων, µεταξύ των οποίων το «Ευγένιος Βούλγαρης, Διατριβή περί Ευθανασίας» (µαζί µε τον Μ. Γαλανάκη, Εξάντας 2005).