Ημέρες Κυπριακού Πολιτισμού στην Ιταλία 

Ημερες Κυπριακού Πολιτισμου Τεργέστη

«Αναγνώσεις και ταξίδια, η διαδρομή μεταξύ Κύπρου και Τεργέστης – Ο καφές ως Αγορά συναντήσεων», διεξάγονται στην Τεργέστη, στις 17, 18 και 19 Οκτωβρίου, στις Ημέρες Κυπριακού Πολιτισμού στην Ιταλία. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τον Σύνδεσμο των Κυπρίων Ιταλίας ΝΗΜΑ, σε συνδυασμό με την 7η Μπιενάλε Συνεργασιών μεταξύ των Ευρωπαϊκών Μουσείων του Καφέ.

Η διοργάνωση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία, της Περιφέρειας Friuli Venezia Giulia, του Δήμου Δερύνειας, του Δήμου Τεργέστης, του Εμπορικού Επιμελητήριου της Τεργέστης, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, της Κοινότητας Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης, των Λιμενικών Αρχών της Τεργέστης και του Συλλόγου Δοτών Μυελού των Οστών, ενώ πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου του Καφέ στην Τεργέστη.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η τελετή έναρξης της συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου του Καφέ της Τεργέστης και του Λαογραφικού Μουσείου –Τμήματος του Καφέ της Δερύνειας, παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία, κ. Τάσου Τζιώνη και άλλων επίσημων, στις 18 Οκτωβρίου και ώρα 16.00, στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Τεργέστης(Piazza della Borsa).

Προγραμματίζονται επίσης, μουσικές και λογοτεχνικές συναντήσεις στα ιστορικά καφέ της Τεργέστης:

– στο Caffè Tommaseo, την Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου και ώρα 18.30, με ανάγνωση ποιημάτων Τριεστίνων και Κυπρίων συγγραφέων με θέμα τα καφέ και μουσική της Κύπρου,

– στο Caffè degli Specchi, την Τρίτη,18 Οκτωβρίου και ώρα 18.30, ο κύπριος μουσικός Χρίστος Χειμωνίδης θα ερμηνεύσει Βυζαντινά μουσικά κείμενα από τη Μικρά Ασία μέχρι την Κύπρο,

– στο Caffè San Marco, την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου και ώρα 18.30, θα παρουσιαστεί η ποιητική ανθολογία του Κέντρου Ημερήσιας Ψυχιατρικής Φροντίδας Boemondo της Ρώμης, την οποία επιμελήθηκε η κ. Αλεξάνδρα Ζαμπά. Η ανθολογία έχει τίτλο «Poesie di Frontiera» (Συνοριακά Ποιήματα) και εκδόθηκε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο La Vita Felice. Στην παρουσίαση συμμετέχουν μέλη του Κέντρου Boemondo, ενώ οι ποιητές Claudio Grisancich και Sandro Pecchiari θα διαβάσουν ποιήματα από την ανθολογία.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων δεν θα λείπει και η απόλαυση της γεύσης του Τριεστίνικου καφέ καθώς και του Κυπριακού καφέ, προετοιμασμένου με την μέθοδο Ibrik.

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει επίσης την αδελφοποίηση των Λυκείων «Άγιος Στυλιανός» της Λευκωσίας και «France Prešeren» της Τεργέστης (17 Οκτωβρίου και ώρα 9.00, Liceo France Prešeren).