Παραδόσεις από τη Μικρά Ασία αναβιώνουν οι Πόντιοι στα Σούρμενα

Γεφυρώνοντας τις αποστάσεις και θυμίζοντας όλα όσα μας ενώνουν, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων για 93η συνεχή χρονιά οργανώνει το φετινό «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 23 Απριλίου στα Σούρμενα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Στις πενθήμερες εκδηλώσεις, που και φέτος αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Πόντιοι στα Σούρμενα ζουν εορταστικές στιγμές, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθoρά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή με αθλητικούς, πνευματικούς, καλλιτεχνικούς αγώνες.

Πιστοί στις ρίζες και την παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες, βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους.

 To Πολεμικό Ναυτικό στη Μικρά Ασία

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει με ένα οδοιπορικό στην παρουσία και τη δράση του Πολεμικού Ναυτικού την περίοδο 1912-1922 στη Μικρά Ασία, δημοσιοποιώντας για πρώτη φορά σημαντικές πτυχές της ιστορίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης, ότι στις φετινές εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος, με τη συμμετοχή παλαιμάχων, προσφυγικές ομάδες ποδοσφαίρου (Α΄ Εθνική), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η μύηση στην ποντιακή κουζίνα. Βέβαια και φέτος όλα τα δρώμενα θα κλείνουν με πολύ χορό και γλέντι, μεταφέροντας μηνύματα χαράς και ελπίδας.

Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα της Διακαινησίμου, πιο αναλυτικά περιλαμβάνουν:

– Τετάρτη, 19/4/2017 Ομιλία στο Σπουδαστήριο Σουρμένων ώρα 19.30, με θέμα «Η παρουσία και η δράση του Πολεμικού Ναυτικού στην Μικρά Ασία 1912 – 1922». Στην ομιλία θα παρουσιαστεί η δράση του Πολεμικού Ναυτικού κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και θα αναλυθούν από τον Υποπλοίαρχο (ΕΦ/Ο) Παναγιώτη Γέροντα Π/Ν Επιμελητή Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, θέματα όπως:

  • Η Παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στον Εύξεινο Πόντο.
  • Η εκστρατεία στην Μεσημβρινή Ρωσία. Η δράση του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Αντιπλοίαρχος Ι. Γιαννηκώστας, Υποναύαρχος Γ. Κακουλίδης δύο κεντρικές μορφές.
  • Η περίπτωση του ατμόπλοιου Ένωσις, μια ιστορία με πολλά ερωτήματα.
  • Ο βομβαρδισμός της Σαμψούντας από το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ το 1922. Αίτια, γεγονός και προεκτάσεις.

Θα προβληθούν σπάνια φωτογραφικά και αρχειακά ντοκουμέντα από ελληνικές και ξένες πηγές.

 

Ποντιακή κουζίνα

– Πέμπτη, 20/4/2017 Ομιλία με θέμα «Ποντιακή κουζίνα, παράδοση & υγιεινή διατροφή». Θα μιλήσει η Ελένη Βασιλειάδου – Κυριακίδου, που κατάγεται από την Ματσούκα του Πόντου. Η κα Βασιλειάδου – Κυριακίδου αναμένεται να αναφερθεί στους παράγοντες που διαμόρφωσαν τις διατροφικές συνήθειες των Ποντίων, οι οποίες αποτελούνταν από δημητριακά, γαλακτοκομικά, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, εξασφαλίζοντας έτσι το τρίπτυχο υγείας, ευεξίας και μακροζωίας….

Θα προβληθούν ντοκουμέντα από τα Παρχάρια Κοζάνης και μαρτυρίες Ποντίων πρώτης γενιάς. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία με Ποντιακά εδέσματα.

– Σάββατο, 22/4/2017 διοργανώνεται για τέταρτη φορά το Ποδοσφαιρικό Συναπάντεμα Προσφυγικών Ομάδων με αγώνες παλαιμάχων που προέρχονται από τις ομάδες: ΠΑΟΚ, Α.Ε.Κ., Πανιώνιος, Απόλλωνας, Ιωνικός Νίκαιας, Αθλητικός Σύλλογος Σουρμένων.

To απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, κ.κ. Παύλου. Επίσης, θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, Πολιούχου Τραπεζούντας και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη.

Ταφικό έθιμο

– Την Κυριακή του Θωμά, θα τελεστεί το Ταφικό Έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων, ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το τηρούν με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας, αποκορύφωμα του πενθημέρου που πλέον έχει γίνει θεσμός.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, στις 21, 22 & 23 Απριλίου στην πλατεία Σουρμένων, ποντιακοί σύλλογοι και σύλλογοι άλλων περιοχών απ’ όλη την Ελλάδα με τα χορευτικά συγκροτήματά τους παρουσιάζουν ποντιακούς και άλλους παραδοσιακούς χορούς.

Οι εκδηλώσεις στα Σούρμενα είναι στη συνείδηση των Ποντίων μεγάλος θεσμός αντίστασης στην τάση για αποσύνθεση της κοινωνίας μας και των πολιτιστικών μας αξιών.