Ενισχύονται οι  σχέσεις με την Κένυα

 

Το μήνυμα πως η σημερινή επίσκεψή της στην Αθήνα είναι ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδα και της Κένυας και των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της αφρικανικής ηπείρου, έστειλε η υπουργός Εξωτερικών της Κένυας Ρέιτσελ Ομάμο κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής τους. «Σήμερα η επίσκεψή μου μάς προσφέρει μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και να εντατικοποιήσουμε το εύρος και το βάθος των διμερών σχέσεων και δεσμών μας στη διάρκεια των συζητήσεων μας» είπε η υπουργός Εξωτερικών της Κένυας δίνοντας το στίγμα της βούλησής της. Μάλιστα, η Ρέιτσελ Ομάμο εξέφρασε την εκτίμηση πως η σημερινή επίσκεψή της στην Αθήνα θα ανανεώσει, θα προσφέρει και θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών, προκειμένου να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα προοδεύοντας σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος.

Σκιαγραφώντας τις διμερείς σχέσεις, ανέφερε πως η Ελλάδα και η Κένυα έχουν μια εξαιρετική συνεργασία, μακρά, η οποία ανθεί και συνεχίζεται να εξελίσσεται συν τω χρόνω και επισήμανε πως αποκρυσταλλώθηκαν μέσω της υπογραφής του διμερούς μνημονίου κατανόησης για τη συνεργασία στο πεδίο της διπλωματικής εκπαίδευσης. Υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σημασία τής υπογραφής του μνημονίου, είπε πως δηλώνει τη δέσμευση στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση των διπλωματών προκειμένου να εξασφαλιστεί πως «είμαστε σε θέση να έχουμε στενές και ισχυρές επαφές μεταξύ των αντίστοιχων υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών».

Εξίσου, η Ρέιτσελ Ομάμο σημείωσε πως συμφώνησε με τον Νίκο Δένδια ότι θα επιταχυνθεί η σύσταση μιας μεικτής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Κένυας. Στο Ναϊρόμπι θα κλείσουν και οι υπόλοιπες συμφωνίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό επεξεργασία, προσέθεσε, με στόχο «να εδραιώσουμε την περαιτέρω συνεργασία των χωρών μας με τρόπο πιο σθεναρό».

Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις της στην Ελλάδα, η Ρέιτσελ Ομάμο τις χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είπε πως μετέφερε ένα μήνυμα καλής θέλησης και ευχαριστιών εκ μέρους του Προέδρου της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα. Το μήνυμα αυτό έρχεται να τονίσει και να εκφράσει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη που αισθάνεται η Κένυα απέναντι στην Ελλάδα για τη στήριξη που προσέφερε στη διάρκεια της πανδημίας. «Φέτος αντιμετωπίσαμε μια πολύ έντονη έλλειψη εμβολίων. Βρεθήκαμε σε μια αναπάντεχη κατάσταση κατά την οποία χρειαζόμασταν βοήθεια, ελλείψει επάρκειας εμβολίων και τότε συναντήθηκα με τον Νίκο Δένδια σε μια διάσκεψη και του εξέφρασα το πρόβλημά μας, την ανάγκη να καλυφθεί αυτό το κενό σε ό,τι αφορούσε την εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων. Σχεδόν σε χρόνο μηδέν επανήλθε ο Νίκος Δένδιας και η Ελλάδα μάς έδωσε περισσότερες από 300.000 δόσεις εμβολίων που ήρθαν να γεμίσουν το κενό» εκμυστηρεύτηκε η υπουργός Εξωτερικών της Κένυας. Αναδεικνύοντας τη σημασία της ελληνικής βοήθειας, υπογράμμισε πως «μας βοήθησε να κάνουμε μια μετάβαση σε δύσκολους καιρούς και μας έδωσε και μια ανάσα».

Επίσης, στο μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως γνωστοποίησε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο Πρόεδρος της Κένυας αναγνωρίζει τις εγκάρδιες σχέσεις και τους βαθείς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Κένυας, που συνδέονται με τον βαθύ σεβασμό και τα αμοιβαία συμφέροντα. Η Ελλάδα ήταν στο πλευρό της Κένυας από την ανεξαρτησία της και πάντοτε στάθηκε στο πλευρό της, πάντοτε ήταν σθεναρή υποστηρίκτρια του οράματος της Κένυας για μια εύρωστη αφρικανική χώρα και ήπειρο, επισήμανε περαιτέρω η Ρέιτσελ Ομάμο.

Αναφερόμενη στις συζητήσεις με τον Νίκο Δένδια, η υπουργός Εξωτερικών της Κένυας είπε πως συνομίλησαν για τη συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της υγείας, της γεωργίας, της γαλάζιας οικονομίας, του εμπορίου.