Η «Οδύσσεια της Πηνελόπης» στη Μόσχα

«Οδύσσεια της Πηνελόπης» Μόσχα

Η «Οδύσσεια της Πηνελόπης» – ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα, επινοημένο μέσα από μία δημιουργική έμπνευση, παρουσιάζεται στη Μόσχα από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού.

Η έκθεση θα λειτουργήσει στον εκθεσιακό χώρο της ‘Ενωσης Καλλιτεχνών της Μόσχας επί της οδού 5, Starossadsky pereulok από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2019 παρουσιάζονται έργα των καλλιτεχνών: Maryna Kabysh, Olga Melgunova, Tatyana Babushkina, Olga Samovskaya, Svetlana Vutsen, Irina Baryagina.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε την περίοδο από 1 έως 5 Οκτωβρίου 2018 στην εκθεσιακή αίθουσα του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος MEPOПEION της Αθήνας (www.meropion.gr), με την αρωγή της Unesco club of Pireus and Islands και την περίοδο από 7 έως 11 Οκτωβρίου 2018 στις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Χαλκίδας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας.

 

Γιατί Οδύσσεια; Δεν είναι μόνο ένας ευθύς συσχετισμός με την ιστορία της Ελλάδας, η οποία έχει «βαφτιστεί» παγκοσμίως ως η «μητέρα του πολιτισμού και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης» και η οποία ακμάζει στις μέρες μας σε Ρωσία και Ευρώπη. H Οδύσσεια δεν συμβολίζει απλώς μία περιπέτεια. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα σύμβολο παγκόσμιας αναζήτησης της σύγκρισης νοοτροπιών διαφορετικών λαών σε σχέση με εμάς. Η ιδέα αυτή μάς παροτρύνει να ανακαλύψουμε κάποιες διαφορετικές πλευρές της καθημερινότητας.

H Οδύσσεια είναι ο δρόμος για το οικείο, η επιστροφή του ανθρώπου στον εαυτό του, στην ελευθερία του, που τον γέννησε και γεννήθηκε μέσα από την αρχαία Ελλάδα. Ένα απίστευτο συναίσθημα, που σε κάνει να νιώθεις μέρος του κόσμου αυτού και μας δίνει ώθηση να συνεχίζουμε αοκνα τις προσπάθειές μας, τις αναζητήσεις μας.