“Καβάφεια 2017” στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Καβάφεια 2017 Αίγυπτος

Το 14ο Λογοτεχνικό Συμπόσιο “Καβάφεια 2017”, θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Το συμπόσιο διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» και με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού Αιγύπτου και Ελλάδας, της Όπερας του Καΐρου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάιρο και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Στο Κάιρο, η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στην Όπερα του Καΐρου, την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00, με την απονομή λογοτεχνικών βραβείων σε Άραβες συγγραφείς από Επιτροπή που έχει ορίσει το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι «Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» διοργανώνουν στην Όπερα συναυλία με το μουσικό σύνολο του Στέφανου Κορκολή με ειδικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην ποίηση του Καβάφη.

Καβάφεια 2017 Αίγυπτος

Στην Αλεξάνδρεια, η τελετή έναρξης του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 17:00, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, όπου θα γίνουν και τα εγκαίνια έκθεσης της αρχιτέκτονος – εικαστικού Άννας Φιλίνη με θέμα «Δράματα εξουσίας σε ιστορικά ποιήματα του Καβάφη».

Η πρώτη συνεδρία του Συμποσίου, στις 17:30, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του εμπνευστή των Καβαφείων, ιστορικού και συγγραφέα Κωστή Μοσκώφ, ενώ η συνεδρία που ακολουθεί, στις 19:30, θα εξετάσει τη συμβολή του Καβάφη στην ελληνική ποίηση.

Την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 10:00, οι εργασίες του Συμποσίου θα συνεχιστούν στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αναδεικνύοντας τη διεθνή απήχηση του έργου του Κ.Π. Καβάφη, με ειδική αναφορά στον αραβικό κόσμο, καθώς και τα “πριν” και τα “μετά” της ποίησής του στην επόμενη συνεδρία, ενώ το Συμπόσιο θα ολοκληρωθεί με στρογγυλή τράπεζα για τον ρόλο του Καβάφη σε καιρούς κρίσης.

Το βράδυ της Κυριακής, το Ελληνικό Παράρτημα των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας», που θα έχουν το πρωί διεξάγει τις εργασίες της 20ης Διεθνούς Συνάντησής τους, διοργανώνει στη Βιβλιοθήκη παρουσίαση του βιβλίου «Το ποιητικό αλφάβητο» από τον ρουμανικό εκδοτικό οίκο Ομόνοια με την ευγενική χορηγία της κ. Αικατερίνης Μπελεφαντή-Σοφιανού, ενώ ακολουθεί συναυλία με το μουσικό σύνολο του Στέφανου Κορκολή με ειδικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον Καβάφη.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας των εργασιών του Συμποσίου, τη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:30, θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας παρουσίαση του λευκώματος «Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας. Δέκα Χρόνια από τα Εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου», που εκδόθηκε από το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος.