Ο Αριστοτέλης πρωταγωνιστής σε μαθητικό διαγωνισμό στην Ρώμη

Aristotelis

Ένας πρωτότυπος μαθητικός διαγωνισμός με πρωταγωνιστή τον Αριστοτέλη διοργανώθηκε στην Ρώμη.

Ο διαγωνισμός ονομάσθηκε In viaggio con Aristotele (Tαξιδεύοντας με τον Αριστοτέλη) και οργανώθηκε σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με τρία γνωστά κλασικά λύκεια της ιταλικής πρωτεύουσας: το Giulio Cesare, το Ennio Quirino Visconti και το Virgilio.

Οι μαθητές τους κλήθηκαν να επιλέξουν ένα απόφθεγμα του Αριστοτέλη και να αναδείξουν πόσο επίκαιρο αυτό μπορεί να είναι, χρησιμοποιώντας εικόνες, κείμενα, ποιήματα, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Η ιδέα της όλης πρωτοβουλίας ανήκει στο γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ιταλία, που συμμετείχε και στη φάση της υλοποίησής της.

Oι δυο μαθητές του λυκείου Visconti που αναδείχθηκαν νικητές, επέλεξαν ρητό του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου για τη σημασία της φιλίας, και πιο συγκεκριμένα. «ἄνευ γὰρ φίλων οὐδεὶς ἕλοιτ’ ἂν ζῆν, ἔχων τὰ λοιπὰ ἀγαθὰ πάντα».

Θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα Στάγειρα, φιλοξενούμενοι από τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής.

Οι συμμετοχές τέθηκαν σε διαδικτυακή ψηφοφορία σε πεδίο που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στον ιστότοπό της, ενώ οι πέντε που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους, στη συνέχεια κρίθηκαν από τριμελή επιτροπή.

«Ήταν αναμφίβολα μια μεγάλη επιτυχία και η σημαντική αυτή προσπάθεια υπάρχει διάθεση να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, επικεντρώνοντάς την, πιθανότατα, σε άλλα σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής Ιστορίας.

Μπορούμε να πούμε ότι και αυτή η ιδέα είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της πολιτιστικής διπλωματίας για την όσο γίνεται αποτελεσματικότερη προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Παράλληλα, θέλησε να τονίσει ότι οι δυο νικητές του διαγωνισμού, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και δημιουργώντας βίντεο με «έκτακτο δελτίο ειδήσεων», στο οποίο γίνεται αναφορά σε απόφθεγμα του Αριστοτέλη για την πραγματική σημασία της φιλίας, αποδεικνύουν -για μια ακόμη φορά και με πρωτότυπο τρόπο- την απόλυτη επικαιρότητα της ελληνικής σκέψης.