Υποτροφίες σε ελληνικά πανεπιστήμια για σπουδαστές από την Ζάμπια προωθεί το ΥΠΕΞ

Την πρόθεση της Ελλάδας να χορηγήσει τρεις (3) υποτροφίες σε σπουδαστές της Ζάμπιας για φοίτηση σε ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, ώστε να καλλιεργηθούν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών , Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την διάρκεια της επίοσκεψής του στη Lusaka της Ζάμπιας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ζάμπιας, Joseph Malanji, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις δυνατότητες που υπάρχουν σχετικά με την αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδυτικών ευκαιριών, που ανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη χώρα του.

ΟΑναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, μετέβη στη Lusaka της Ζάμπιας, ως επικεφαλής της επιχειρηματικής αποστολής, που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και το Ελληνο- Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, με την υποστήριξη του ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε συμμετάσχει στο επιχειρηματικό Forum Ελλάδας- Ζάμπιας, στο πλαίσιο του οποίου υπεγράφη μνημόνιο επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΒ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ζάμπιας, παρουσία του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, Christopher Yaluma.

Στο χαιρετισμό ενώπιον του Business Forum, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι στόχος της Ελλάδας είναι το άνοιγμα σε νέες αγορές για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό κι ότι, μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, υπάρχει πλέον ανοιχτό παράθυρο για αυτές τις επιχειρήσεις στον κόσμο. Τόνισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους, υποστηρικτικά, όπως με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που φέρνει κοντά τις δύο χώρες. Μάλιστα, αφού υπογράμμισε ότι η Αφρική αναγνωρίζεται ως αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη τα επόμενα χρόνια, απηύθυνε πρόσκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ζάμπιας να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα, συνοδευόμενος από μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας του.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης συνάντησε επίσης τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο, Μιχαήλ Κρούπνικ, παρουσία μελών της ελληνικής κοινότητας Lusaka.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός μεταβαίνει στην Τανζανία, όπου θα συμμετάσχει σε αντίστοιχο επιχειρηματικό φόρουμ στην πρωτεύουσα της χώρας, Dar es Salaam.