Φοιτητές ιατρικής μετατρέπουν την πλατεία Αριστοτέλους σε κέντρο πρόληψης για τη δημοσια υγεία

Φοιτητές ιατρικής μετατρέπουν την πλατεία Αριστοτέλους σε κέντρο πρόληψης για τη δημοσια υγεία

Περισσότεροι από 200 φοιτητές ιατρικής από όλη την Ελλάδα θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνέδριου Φοιτητών Ιατρικής για τη Δημόσια Υγεία (Health Festival) που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 29 έως και το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του ΑΠΘ.

Με το σύνθημα «Ενημερώσου. Ευαισθητοποιήσου. Δράσε για την υγεία!» οι φοιτητές ιατρικής δε θα περιοριστούν στις εργασίες του Συνεδρίου αλλά, το Σάββατο 31 Μαρτίου από τις 10:00 έως τις 17:00, θα μετατρέψουν την Πλατεία Αριστοτέλους σε ένα κέντρο πρόληψης για τη δημόσια υγεία όπου θα διενεργούνται δωρεάν screening εξετάσεις, όπως σακχαρομέτρηση, μέτρηση αρτηριακής πίεσης κ.ά., καθώς και ενημέρωση για τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την πρόληψη και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Συμπληρωματικά, με στόχο την προαγωγή υγιεινού τρόπου ζωής, θα ακολουθήσουν γυμναστικά δρώμενα, διανομή υγιεινών γευμάτων και φυσικών χυμών.

Το Health Festival διοργανώνεται αποκλειστικά από φοιτητές Ιατρικής και συγκεκριμένα από την HelMSIC (Hellenic Medical Students’ International Committee) και τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται Συνέδριο Δημόσιας Υγείας για τους φοιτητές ιατρικής στην Ελλάδα. Η διοργάνωση έχει ως θεματικές επικέντρωσης την πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη και των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, που αποτελούν μείζονα θέματα Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα.

Η καινοτομία του Health Festival έγκειται στο γεγονός ότι, εκτός από την κλασική δομή ενός συνεδρίου, παρέχει στους φοιτητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες μέσα από τη συμμετοχή τους σε workshops και βιωματικά σεμινάρια. Το Συνέδριο περιλαμβάνει ομιλίες από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και διαδραστικές μεθόδους πρακτικής άσκησης από Εκπαιδευτές Ομοταγούς Εκπαίδευσης της HelMSIC. Επίσης, παλαιότερα μέλη της HelMSIC που σήμερα είναι ενεργοί Καθηγητές στο ΑΠΘ θα μιλήσουν για την εμπειρία που είχαν από τη συμμετοχή τους σε αυτήν.

HelMSIC

Η HelMSIC είναι ένα ανεξάρτητο σωματείο μη κυβερνητικού και μη κερδοσκοπικού και μη κομματικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1958 από φοιτητές ιατρικής, και σήμερα αποτελείται από επτά τοπικές επιτροπές, μία σε κάθε πόλη όπου υπάρχει Ιατρική Σχολή. Αποτελεί ενεργό μέλος των IFMSA-International Federation of Medical Students’ Associations και EMSA-European Medical Students’ Association. Μέσα από τη συμμετοχή της στις διεθνείς φοιτητικές οργανώσεις, η HelMSIC αποτελεί τη μοναδική οργάνωση που εκπροσωπεί τους φοιτητές ιατρικής από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

 Δημόσια Υγεία

Η Δημόσια Υγεία αποτελεί έναν ταχέως εξελισσόμενο τομέα της υγείας που συνεχώς μεταβάλλεται σύμφωνα με τις ανάγκες των κοινωνιών παγκοσμίως. Το σύνολο των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο καταδεικνύουν τη σημασία εκπαίδευσης σχετικά με τη Δημόσια Υγεία που συνδέεται άρρηκτα με όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.