Έτος Καζαντζάκη το 2015 στη Λατινική Αμερική

Θέλω να δω την Λατινική Αμερική και δε θα επιτρέψω στον εαυτό μου να πεθάνει πριν εκπληρώσω αυτό το καθήκον.

Νίκος Καζαντζάκης

Με σειρά εκδηλώσεων σε Αργεντινή, Βραζιλία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ουρουγουάη και Χιλή γιορτάζεται φέτος το «Έτος Νίκου Καζαντζάκη» στην Λατινική Αμερική ενώ οι πνευματικές συγγένειες Τσε Γκεβάρα και Καζαντζάκη θα παρουσιασθούν για πρώτη στην γενέτειρα του ιδεολόγου επαναστάτη Άλτα Γράσια στην Κόρδοβα.

Παράλληλα οι εκδόσεις Καζαντζάκη προχωρούν στην ανεύρεση και έκδοση της επιστολογραφίας.

3.JPG καζαντζακηςΤις δράσεις της Διεθνής Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ κ. Γιώργος Στασινάκης, η Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη κα Νίκη Σταύρου, η ειδική μελετήτρια του Καζαντζάκη Αθηνά Βουγιούκα και ο πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος κ. Νικος Μαθιουδάκης.

καζαντζακηςΟ κ. Στασινάκης ανακοίνωσε ότι το 2016 έχει οριστεί έτος Καζαντζάκη σε Κίνα, Ν. Κορέα και Ιαπωνία και την διοργάνωση διεθνούς διαγωνισμού για την πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία εμπνευσμένης από το έργο του Καζαντζάκη.

Η κα Νίκη Σταύρου, Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκηαναφέρθηκε στην έκδοση της ολότητας της επιστολογραφίας του μεγάλου στοχαστή, σηματοδοτώντας τη δημιουργία μιας πολυδιάστατης βιογραφίας.

Η κα Αθηνά Βουγιούκα, ειδική μελετήτρια του Καζαντζάκη, παρουσίασε το τελευταίο τιμητικό τεύχος του περιοδικού Le Regard Crétois, που περιλαμβάνει πλούσια θεματολογία για τον Νίκο και την Ελένη Καζαντζάκη, καθώς και την πρώτη δημοσίευση αποσπασμάτων από τα γραπτά κείμενα των νικητριών του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Νίκος Καζαντζάκης».

Οκ. Νίκος Μαθιουδάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ,   παρουσίασε το νεοεκδοθέν έργο «Ευρετήριο του λογοτεχνικού περιοδικού Le Regard Crétois / Η Κρητική Ματιά [1990-2014]», το οποίο αποτελεί μια βιβλιογραφική συμβολή για το έργο και τη ζωή του κρητικού συγγραφέα.

Οι εκδηλώσεις στην Λατινική Αμερική θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τις πρεσβείες της Ελλάδος, τα πανεπιστήμια και τους λογοτεχνικούς και φι-λελληνικούς συλλόγους,

Εκδηλώσεις 2015

  • Αργεντινή, Μπουένος Άιρες. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν, υπό την υψηλή αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας, η ΔΕΦΝΚ, ο ελληνικός πολιτιστικός σύλλογος «Νόστος» και άλλοι λογοτεχνικοί σύλλογοι της Αργεντινής. 6 Μαΐου: παρουσίαση από τη Marta Silvia Dios Sanz, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, της μετάφρασής της στα ισπανικά του Φτωχούλη του Θεού. Ομιλίες της Προέδρου του Τμήματος Αργεντινής της ΔΕΦΝΚ και του «Νόστου» Cristina Tsardikos, της διευθύντριας των Εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκης Σταύρου και του Γεωργίου Στασινάκη. 7 και 8 Μαΐου: συνέδριο με θέμα Η υποδοχή του Καζαντζάκη στη Λατινική Αμερική (μεταφράσεις, εκδηλώσεις, δημοσιεύσεις) με τη συμμετοχή της Cristina Tsardikos, της Πρέσβεως της Ελλάδος, ενός εκπροσώπου του Ιδρύματος Borges, των καθηγητών Raul Lavaille και Cristina Quiroga (ο κατάλογος είναι προσωρινός). Ο Carlos Calica Ferrer και η Marta Silvia Dios Sanz θα μιλήσουν για το Νίκο Καζαντζάκη και τον Τσε Γκεβάρα, η ουτοπία ως πραγματικότητα. Alta Gracia, 10 Μαΐου: επίσκεψη του «Οίκου Τσε Γκεβάρα», ακολουθούμενη από πολλές διαλέξεις. • Βραζιλία, Σάο Πάολο, 18 Απριλίου: μελέτη της τραγωδίας του Νίκου Καζαντζάκη Χριστόφορος Κολόμβος. Αναγνώσεις και συζητήσεις για τον Κολόμβο που οραματιζόταν τη διεύρυνση του «γνωστού κόσμου». Ιούνιος: Πρωτομάστορας, αναγνώσεις και σχόλια για το πρόσωπο της «Σμαράγδας», το θέμα της θυσίας και του ήρωα στο έργο του Καζαντζάκη.
  • Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ. Το τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ, υπό την προεδρία της Θεοδώρας Τσίχλη, προγραμματίζει για το 2015 σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα (Ελεύθερα μαθήμα- τα) με θέμα την Οδύσσεια. Στις 4 Μαΐου, το Τμήμα διοργανώνει βραδιά με το ίδιο θέμα και ομιλητή τον καθηγητή Jorge Brenes.
  • Μεξικό, 28-30 Απριλίου. Ο Mauro Alfredo Rivera Castillo, μέ- λος της Συντονιστικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Μεξικανικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, έχει προγραμματίσει τα εξής:

– Επισκέψεις: Ιστορικό κέντρο της Πόλης του Μεξικού, Εθνικό Ανθρωπολογικό Μουσείο, Teotihuacan, Βασιλική της Γουαδελούπης, Κέντρο του Coyoacan, τοιχογραφίες του Μεξικού. – Ομιλίες του Έλληνα Πρέσβη, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας και του Γεωργίου Στασινάκη.

– Στρογγυλή Τράπεζα, με θέμα Η φιλοσοφία του Καζαντζάκη και με τη συμμετοχή των: Alejandro Cavallazi, Alexandro Vasquez, Mauro Rivera και Nassim Bravo.

– Διαλέξεις της Virginia Aspe Armella, με θέμα Η θέση των Τεχνών στον Καζαντζάκη και της Βασιλικής Πέτρου, με θέμα Εισαγωγή στα κινηματογραφικά έργα «Zorba the Greek» και «Ο Τελευταίος πειρασμός».

– Προβολή των εν λόγω ταινιών.

  • Ουρουγουάη, Μοντεβίδεο, Ημερίδες της Γαλλοφωνίας. Θα συμ- μετέχουν το Ίδρυμα «Maria Tsakos» και η ΔΕΦΝΚ. Η Margarita Larriera, διευθύντρια αυτού του Ιδρύματος και Πρόεδρος του Τμήματος της Ουρουγουάης της ΔΕΦΝΚ, θα μιλήσει, στις 24 Μαρτίου, για τους Δεσμούς του Καζαντζάκη με τη Γαλλία.
  • Χιλή, Σαντιάγκο, Στις 27 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις του καθηγητή César Garcia, με θέμα Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και Το στιλ της ζωγραφικής του Γκρέκο κατά τον Καζαντζάκη. Στις 31 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου έγινε προβολή των κινηματογραφικών ταινιών Ελ Γκρέκο και Ο Τελευταίος πειρασμός του Χριστού, με εισαγωγή του Προέδρου του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Αντωνίου Βασιλειάδη.