“Κόμβος” για τα Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού

Μη κερδοσκοπική εταιρία με την επωνυμία «Κόμβος: Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού» ίδρυσε ομάδα μελών του Απόδημου Ελληνισμού.
Βασικό κίνητρο για τη δημιουργία του Κόμβου υπήρξε η διαπίστωση της ανάγκης να δημιουργηθεί μια υπερκομματική αξιόπιστη πλατφόρμα για τη διαμόρφωση μιας συναινετικής εθνικής στρατηγικής με ενεργό συμμετοχή του Ελληνισμού της Διασποράς.

Η έμφαση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση , θα δοθεί στην επεξεργασία καινοτόμων προτάσεων, με αναπτυξιακό και γεωστρατηγικό περιεχόμενο, που προωθούν τη διεθνή παρουσία και επιρροή του Ελληνισμού. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ad hoc δικτύων του παγκόσμιου Ελληνισμού και τη συνεργασία τους με άλλα κατάλληλα διεθνή ή εθνικά δίκτυα για την προώθηση κοινών δράσεων.

Εταίροι του Κόμβου είναι διακεκριμένοι Έλληνες της Διασποράς και της Ελλάδας, από τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο προέδρος, ο γεν. γραμματέας και διακεκριμένα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδροι ΔΣ τραπεζών, επί τιμή και εν ενεργεία διπλωμάτες, επιχειρηματίες με διεθνή εμβέλεια, πρόεδροι και γεν. διευθυντές έγκριτων ομίλων σκέψης και ανώτατα στελέχη διεθνών οργανισμών.

Το Δ.Σ του Κόμβου απαρτίζεται από τους κ. Γιάννη Παπανικολάου (πρόεδρο), Άγγελο Χανιώτη (αντιπρόεδρο), Νικηφόρο Διαμαντούρο (γ. γραμματέα), Χριστόφορο Σαρδελή (ταμία), Χρύσα Κουβελιώτου, Βασίλη Ντζιαχρήστο, Σπύρο Παππά, Γιώργος Προβόπουλο, Vicky Pryce, Μιχάλη Χαλιάσο και Γιώργο Χρούσο.

Ο φορέας προετοιμάζει σειρά προτάσεων για δράσεις με ιδιαίτερη περιφερειακή διάσταση. Ενδεικτικά αναφέρονται η δημιουργία πράσινου Ναυτιλιακού Τεχνολογικού Πάρκου, η ανάδειξη της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού και μεταφορικού κόμβου, η διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τον Δούναβη, η προώθηση του Πειραιά ως ναυτιλιακής πρωτεύουσας της ΕΕ, η δημιουργία Πράσινου Νηογνώμονα, η αξιοποίηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, σε συνεργασία με την ΔΟΕ, η ενεργότερη ελληνική συμμετοχή στη δημιουργία διεθνών μηχανισμών διακυβέρνησης (Global Governance) και τον σχεδιασμό μιας νέας θεσμικής αρχιτεκτονικής της Ε.Ε.

Επιπλέον, σχεδιάζονται πρωτοβουλίες σχετικές με τον τομέα της υγείας, με έμφαση την βιοτεχνολογία και την ψυχική υγεία, την οικονομική εκπαίδευση των νοικοκυριών, τη δημιουργία Τράπεζας δεδομένων με διακεκριμένους Έλληνες, τόσο του εξωτερικού όσο και ζώντων στην Ελλάδα και την οργάνωση μεγάλης ετήσιας συνάντησης αφιερωμένης στον ευρύτερο ελληνισμό.

Οι δράσεις αυτές θα παρουσιαστούν σε συνάντηση (εκτός απροόπτου στο Ναύπλιο) των εταίρων και φίλων του Κόμβου, στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος μέλους του Δ.Σ., Οδυσσέα Κυριακόπουλου, πριν το τέλος του χρόνου. Τότε θα γίνει η τελική επιλογή δράσεων αφού επιβεβαιωθεί ότι συνάδουν και προς τις επίσημες προτεραιότητες της χώρας και διαπιστωθεί ότι μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτερης εθνικής συναίνεσης.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., οικονομολόγος, Γιάννης Παπανικολάου, δήλωσε: «Η πανδημία, η αναδιαμόρφωση του διεθνούς ευρωπαϊκού και περιφερειακού περιβάλλοντος που γίνεται ακόμα πιο απρόβλεπτη με την κρίση στην Ουκρανία, τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που την τελευταία δεκαετία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη η Ελλάδα να αναπτύξει ένα νέο μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο». Όπως εξηγεί ο ιστορικός Άγγελος Χανιώτης, αντιπρόεδρος του φορέα: «Οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια εξεύρεσης αποτελεσματικών λύσεων καθιστά απολύτως αναγκαία την ενεργοποίηση και συστράτευση όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού», Ο κ. Παπανικολάου, δήλωσε επίσης ότι: «Η Ελλάδα παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει, διαθέτει σημαντικότατο δυναμικό, όντας παγκόσμια υπερδύναμη στον πολιτισμό, τη ναυτιλία και τη διασπορά, που αθροιστικά, αποτελούν ισχυρότατο ειρηνικό υπερόπλο».

Την προσπάθεια στήριξε από το ξεκίνημα της εδώ και οκτώ χρόνια ο αείμνηστος τ. πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που διετέλεσε ένας από τους τρεις επίτιμους προέδρους της σχετικής ομάδας πρωτοβουλίας. Οι άλλοι δυο ήταν, ο τ. πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο τ. πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμας, οι οποίοι παραμένουν επίτιμοι πρόεδροι και του Κόμβου.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Κόμβο στην ιστοσελίδα: https://komvos-node.org