Ιταλία, Αίγυπτος, Λιθουανία, γιορτάζουν την ελληνική γλώσσα

Ελληνική Γλώσσα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού (9 Φεβρουαρίου του 1857) θεσπίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2017.

Φέτος γιορτάζεται για δεύτερη χρονιά και εκδηλώσεις οργανώνται στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στη Λιθουανία, στη Νότια Αφρική και στις ελληνικές κοινότητες όλου του κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας ξεκίνησε μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας.

 Στη Λιθουανία

Σε εκδήλωση που διοργανώνουν η Πρεσβεία της Ελλάδας, ο σύλλογος Ελλήνων της Λιθουανίας «Πατρίδα» και η έδρα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βίλνιους με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνισμού, θα παραστεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Νωρίτερα, ο κ. Κουίκ θα επισκεφτεί τα γραφεία του συλλόγου ομογενών «Πατρίδα», καθώς και το ελληνικό σχολείο στο Βίλνιους.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης διμερείς επαφές με Λιθουανούς αξιωματούχους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αυτή με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας Αλμπίνας Ζαναναβίτσους (Albinas Zananavičus), όπως και με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Λιθουανίας – Ελλάδας.

 Στην Αθήνα

Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα διοργανώνεται την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00 – 19:00 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Αθήνα).
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν εκπρόσωποι των τριών οργανωτών και μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Μαραθώνα και του Γυμνασίου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ΔΟΥΚΑ θα παρουσιάσουν εργασίες σχετικές με την οικουμενική διάσταση της Ελληνικής Γλώσσας.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς (ΕΓΚ), Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής κ. Αντ. Κουνάδης.

Ἡ ἐκδήλωση εἶναι παράλληλη με την πανηγυρικὴ διημερίδα της Ἑλληνικής Κοινότητας Νάπολης καὶ Καμπανίας 9-10 Φεβρουαρίου 2018.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο ΟΔΕΓ (Ὀργανισμὸς γιὰ τὴν Διάδοση τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσας), η ΕΓΚ (Ἑλληνικὴ Γλωσσικὴ Κληρονομιά), το Σχολεῖο Ἑλληνικῆς Γλώσσας καὶ Πολιτισμοῦ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, το Γυμνάσιο – Λύκειο Μαραθῶνα και το Γυμνάσιο Ἐκπαιδευτηρίων ΔΟΥΚΑ.

 Στην Καβάλα

Εκδήλωση  με κύριο ομιλητή τον Bραζιλιάνο ελληνιστή Theo de Borba Moosburger
δρ. φιλολογίας, της Ελληνική Γλώσσας σε Πανεπιστήμια της Βραζιλίας διοργανώνει ο Όμιλος Καβάλας για την διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας – στο πλαίσιο της δράσης του που σχετίζεται με την προβολή θεμάτων γλωσσικού ενδιαφέροντος Θέμα της εκδήλωσης είναι «Η διδασκαλία των Ελληνικών και οι Ελληνικές Σπουδές στην Βραζιλία».  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ», Δευτέρα,12 Φεβρ. 2018, ώρα 19.00.

Στην Ιταλία

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και η Ελληνική Κοινότητα του Στενού της Μεσσήνης της Σικελίας, διοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας!

Στο Μιλάνο η ημέρα της Ελληνικής γλώσσας θα γιορτασθεί στις 09/02/2018 σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην, Βιβλιοθήκη Sormani, Sala del Grechetto

Διημερίδα με θέμα “Οι Λέξεις των Ελλήνων” θα πραγματοποιηθεί στη Νάπολη της Ιταλίας στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόμια Ημέρας Ελληνικής Γλώσσσας.

 Στην Αλεξάνδρεια

Τα Ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας θα γιορτάσουν φέτος για πρώτη φορά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Στο Πρατσίκειο – Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας τα παιδιά θα πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στο χρόνο, ανακαλύπτοντας τις πηγές από εκεί που ξεκίνησε η ελληνική γλώσσα.

Θα παρακολουθήσουν μία εξαπλουστευμένη διάλεξη για την γλώσσα Γραμμική Α’ και την Γραμμική Β’ των αρχαίων χρόνων.

Οι μαθητέςς θα παρουσιάσουν το γνωστό μύθο του Αισώπου «Πίθηκος και δελφίς», ενώ από τους καθηγητές των ξένων γλωσσών θα ακολουθήσει παρουσίαση της ύπαρξης των πολλών ελληνικών λέξεων σε άλλες γλώσσες.

Τη σκυτάλη θα πάρει το Αβερώφειο Γυμνάσιο Λύκειο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

«Γέφυρα» ανάμεσα στις παρουσιάσεις των δύο σχολείων θα αποτελέσει το τραγούδι «Γλωσσολαλιά» του Παντελή Θαλασσινού σε στίχους της Σοφίας Αθανασιάδου.

Οι μαθητές του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου, θα παρουσιάσουν τις μορφές, τη συνέχεια και τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας, μέσα από κείμενα επιλεγμένα από την αρχαία ελληνική γραμματεία μέχρι και τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση με δηλώσεις και απόψεις επιστημόνων, φιλοσόφων και συγγραφέων για την ελληνική γλώσσα.

Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης είναι αφιερωμένο στο Διονύσιο Σολωμό, καθώς η 9η Φεβρουαρίου είναι ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ

Το Γενικό Προξενείο Γιοχάνεσμπουργκ έχει προγραμματίσει, εκτός άλλων, αφιερωματική ραδιοφωνική εκπομπή στη   «Νέα Πανελλήνια Φωνή» (Ραδιοφωνικός σταθμός Γιοχάνεσμπουργκ), την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018 (το πρωί 10.00-12.00).

Κατά την δίωρη αυτή εκπομπή θα υπάρξει σειρά ομιλιών προκειμένου να προβληθεί η ελληνική γλώσσα.

Ο δρ. Γιώργος Βλάχος, Συντονιστής Εκπαίδευσης, θα μιλήσει για την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας, τον εορτασμό που γίνεται για πρώτη φορά εφέτος και την προσφορά της ελληνικής γλώσσας, η δρ. Μαριλένα Γρίβα, Πολιτιστική Σύμβουλος θα κάνει μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της γλώσσας μας, ο Σεβασμιώτατος, ΜητροπολίτηςΙωαννουπόλεως και Πρετορίας, κ.κ. Δαμασκηνόςθα αναλύσει τον ρόλο του Χριστιανισμού στην διαμόρφωση, αλλά και διάδοση της γλώσσας, η κα Σούλα Κρυσταλλίδου, εκπαιδευτικός και πρώην διευθύντρια του σχολείου ΣΑΧΕΤΙ θα παρουσιάσει τον πλούτο και την αξία της γλώσσας μας.

Η εκπομπή αυτή θα εγκαινιάσει τον εορτασμό της ημέρας και στόχο της αποτελεί να χρησιμεύσει ως έναυσμα για την συνειδητοποίηση του πλούτου και του κύρους της ελληνικής γλώσσας, αλλά και την τόνωση της χρήσης και της διάδοσής της.