Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής του ΑΠΘ ο καθηγητής Roberto Romero

καθηγητής Roberto Romero

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Μοριακής Μαιευτικής και Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Wayne State, Detroit, Michigan των ΗΠΑ και Διευθυντής του Προγράμματος Μαιευτικής και Περιγεννητικής του NIH, των ΗΠΑ, Roberto Romero.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19:00, στην αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο Καθηγητής Roberto Romero γεννήθηκε στο Μαρακαίμπο της Βενεζουέλας το 1951. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Zulia της Βενεζουέλας και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στη μαιευτική και γυναικολογία στο πανεπιστήμιο του Yale των ΗΠΑ όπου εξειδικεύτηκε με υποτροφία στην Εμβρυομητρική Ιατρική. To 1982 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale και ανέλαβε τη διεύθυνση της έρευνας στον τομέα της Περιγεννητικής. Το 1986 εξελίχτηκε σε Αναπληρωτή Καθηγητή στο ίδιο Πανεπιστήμιο και το 1991 εκλέχτηκε σε Τακτικό Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Wayne State στο Detroit, Michigan όπου και ανέλαβε καθήκοντα Αντιπροέδρου του τμήματος της Μαιευτικής Γυναικολογίας. Από το 1992 ως σήμερα διευθύνει το τμήμα της Περιγεννητικής έρευνας στο National Institute of Child Health and Human Development, (ΝΙΗ). Στο πανεπιστήμιο Wayne State (Detroit, Michigan) ανέλαβε την υποδιεύθυνση του τμήματος Μαιευτικής και Εμβρυομητρικής Ιατρικής από το 2015 μέχρι και σήμερα. Στο ίδιο πανεπιστήμιο υπήρξε Καθηγητής Μοριακής Μαιευτικής και Γενετικής (2005-2011), όπως και Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Michigan State University, East Lansing, Michigan (2008-2011).

Η έρευνα του Καθηγητή Romero αφορά στον πρόωρο τοκετό, την πρώιμη διάγνωση του, την προγεννητική διάγνωση συγγενών ανωμαλιών και τη μελέτη των μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για τις επιπλοκές της κύησης, ιδιαίτερα του πρόωρου τοκετού, της προεκλαμψίας, της ενδομήτριας βραδύτητας της ανάπτυξης, του εμβρυϊκού θανάτου και της εγκεφαλικής παράλυσης). Η Μονάδα Περιγεννητικής Έρευνας που διευθύνει χρησιμοποιεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση για τη μελέτη των επιπλοκών της κύησης, που περιλαμβάνει τους τομείς της Εμβρυομητρικής Ιατρικής, της Νεογνολογίας, της Παθολογίας του πλακούντα, της Περιγεννητικής Επιδημιολογίας και της σύγχρονης Βιολογίας (γενομική, πρωτεομική, μεταβολομική και πληροφορική βιολογία), καθώς και της Ανοσολογίας, της Μικροβιολογίας και της Νανοϊατρικής.

Έρευνα

Η έρευνα του Καθηγητή Romero στον πρόωρο τοκετό εστιάστηκε στον ρόλο της λοίμωξης και της φλεγμονής. Η ερευνητική του ομάδα περιέγραψε τη συμμετοχή των κυτοκινών και των χημειοκινών στην έναρξη του τοκετού στον άνθρωπο, στο σύνδρομο εμβρυϊκής φλεγμονώδους αντίδρασης, καθώς και στο σύνδρομο της πρόωρης έναρξης του τοκετού. Πρόσφατα, η Ερευνητική Μονάδα που διευθύνει ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας πολυεθνικής τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης που έδειξε πως η κολπική χορήγηση προγεστερόνης σε γυναίκες με κοντό μήκος τραχήλου μετρημένο υπερηχογραφικά ελάττωσε τη συχνότητα του πρόωρου τοκετού κατά 45% και τη συχνότητα της αναπνευστικής δυσχέρειας των νεογνών κατά 61%. Υπολογίζεται ότι η καθολική εφαρμογή της μέτρησης του μήκους του τραχήλου σε όλες τις εγκύους και η κολπική χορήγηση προγεστερόνης μπορεί να εξοικονομήσει πόρους 600 εκατομμυρίων ανά έτος, μόνο στις ΗΠΑ.

Η ίδια ερευνητική μονάδα έδειξε πρόσφατα ότι η θεραπευτική φαρμακευτική αγωγή με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας είναι δυνατό να αναστρέψει την εγκεφαλική παράλυση σε ένα πειραματόζωο με εμβρυϊκή νευρική φλεγμονή.

Είναι Διευθυντής σύνταξης, από το 2014 ως σήμερα, του περιοδικού American Journal of Obstetrics and Gynecology, ενός από τα κορυφαία στη Μαιευτική και Γυναικολογία και έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής ομάδας και άλλων σημαντικών περιοδικών, όπως τα Journal of Maternal Fetal and Neonatal Medicine, Journal of Perinatal Medicine και Journal of Ultrasound in Medicine.

Είναι συγγραφέας περισσότερων από 1000 επιστημονικών άρθρων σε περιοδικά με κριτές. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε εκατοντάδες επιστημονικά συνέδρια.

Ο Καθηγητής Romero έχει γίνει επίτιμος διδάκτορας (Doctorate Honoris Causa) σε Πανεπιστήμια, από διαφορετικές χώρες και ηπείρους (Χιλή, Περού, Βενεζουέλα, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ρωσία, Αργεντινή, Ισπανία, Κολομβία) και είναι μέλος του Institute of Medicine of the National Academies of the United States. Μαθητές του Καθηγητή Romero έχουν αναδειχτεί σε επιφανείς θέσεις ευθύνης σε όλο τον κόσμο στον τομέα της Μαιευτικής Γυναικολογίας και της Εμβρυομητρικής Ιατρικής.