Ο Κρόκος Κοζάνης φάρμακο για τους ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή

Κρόκος Κοζάνης

Έλληνες ερευνητές και γιατροί απέδειξαν τις δυνατότητες του Ελληνικού Κρόκου Κοζάνης (saffron) ως θεραπευτική φαρμακευτική λύση για τους ενήλικες με διάγνωση αμνησιακού τύπου Ηπια Νοητική Διαταραχή(αΗΝΔ).

Η Ήπια Νοητική Διαταραχή είναι μια κατάσταση που συχνά προηγείται της νόσου του Alzheimer (AD) και χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και ανικανότητα εκτέλεσης πολύπλοκων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας.

Ενώ δεν υπάρχει καμία θεραπεία, οι περισσότερες σύγχρονες προσπάθειες για αντιμετώπιση της νοητικής έκπτωσης επικεντρώνονται στην έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση της ΗΝΔ.

Οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), της Ελληνικής Εταιρείας νόσου του Alzheimer και συγγενών διαταραχών (GAADRD) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Τεχνολογιών και Πληροφορικής (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) επικεντρώθηκαν στην ανίχνευση και μελέτη θεραπειών με φυσικά προϊόντα για την ΗΝΔ.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, οι ερευνητές ανέφεραν ότι 0,125 gr / την ημέρα οδήγησαν σε καλύτερη νοητική απόδοση μετά από 12 μήνες, όπως αποκάλυψε η νευροψυχολογική αξιολόγηση, η απόκριση στην εξέταση των ακουστικών Προκλητών δυναμικών, και όπως φάνηκε στην Μαγνητική Τομογραφία με μαγνήτη 3 Tesla.

Θεραπεία

Συγκεκριμένα η ομάδα που έλαβε τη θεραπεία είχε ταχύτερη έκκληση του P300 όπως μετρήθηκε από το μηχάνημα HD-EEG [EGI 300 HydroCel EEG system (GES 300), 256-channel HydroCel Net (HCGSN)].

Στην ίδια ομάδα παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στην αριστερή κροταφική έλικα, μια περιοχή στον έσω κροταφικό λοβό κοντά στη περιοχή του ιππόκαμπου. Έτσι, αυτή η μελέτη υπογράμμισε πώς ο κρόκος είναι δυνατόν να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία, να προκαλέσει νευρογένεση σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, να παρατηρηθούν αλλαγές στη νευροψυχολογική επίδοση, ενώ η ομάδα ελέγχου σημείωσε χειρότερες επιδόσεις μετά από 12 μήνες στις ίδιες εξετάσεις. Συνεπώς, ασθενείς με ΗΝΔ ελπίζουμε ότι μπορεί να έχουν καλύτερη νοητική λειτουργία στο μέλλον λαμβάνοντας Κρόκο Κοζάνης σε καθημερινή βάση.

Είναι ευρέως γνωστό ότι καμία θεραπεία δεν υπάρχει σήμερα διαθέσιμη για τους ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή. Τρέχουσες θεραπευτικές στρατηγικές για την νοητική έκπτωση π.χ., αναστολείς της χολινεστεράσης (ChEIs) συμπεριλαμβανομένων δονεπεζίλη, Ριβαστιγμίνη, γκαλανταμίνη και η μεμαντίνη, ανταγωνιστής υποδοχέα Ν-μεθυλ-D-ασπαρτικού (NMDA) δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για την ΗΝΔ.

Τα τελευταία χρόνια η ανακάλυψη των νέων φυτικών ενώσεων για τη διαχείριση των νευροεκφυλιστικών διαταραχών έχει κερδίσει την προσοχή της ερευνητικής κοινότητας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή και φυσικά εκχυλίσματα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

O κρόκος Κοζάνης

Ο κρόκος Κοζάνης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αντιφλεγμονώδη δράση, ανασταλτική δράση στη συσσώρευση πλακών του β-αμυλοειδούς, προκαλεί μείωση της αθηροσκλήρωσης και της ηπατικής βλάβης, και εξουδετέρωση της υπερλιπιδαιμίας, έχει αντιυπερτασική δράση, και είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την ήπια νοητική διαταραχή όπως αποδείχθηκε από τη μελέτη αυτή.

H κροκίνη και η κροκετίνη (μόρια του Κρόκου Κοζάνης) έχουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Επίσης, η κροκίνη δρα στους υποδοχείς NMDA και έχει πιθανή ανασταλτική δράση επί των υποδοχέων ισταμίνης (H1).

In vitro και in silico μελέτες δείχνουν επίσης ότι κροκετίνη μπορεί να αναστέλλει την ακετυλοχολινεστεράση, μηχανισμός που αποτελεί κύριο στόχο δράσης φαρμάκων της άνοιας τύπου Alzheimer.

 Καλύτερη νοητική επίδοση

Η μελέτη απέδειξε βελτίωση και καλύτερη νοητική επίδοση μετά από 12 μήνες παρακολούθησης και λήψης του κρόκου. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία άλλη μελέτη η οποία απέδειξε ότι οποιοδήποτε είδος φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να θεωρηθεί ως μια αποτελεσματική λύση για τους ασθενείς με την ΗΝΔ.

Η ίδια ερευνητική ομάδα επικεντρώνεται επίσης στην ανάπτυξη άλλων φαρμακευτικών φυσικών ενώσεων στην προσπάθεια καταπολέμησης των νευροεκφυλιστικών διαταραχών».

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ της Σχολής Επιστημών Υγείας, κα. Μάγδα Τσολάκη.