«Hellenic Youth in Action» Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων στην Αθήνα

Hellenic Youth in Action» Φόρουμ των απανταχου νέων Ελλήνων Ζάππειο

Με την συμμετοχή 350 νέων Ελλήνων από όλο τον κόσμο ξεκίνησε σήμερα Σάββατο 31 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο το «Hellenic Youth in Action», το φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων το οποίο πραγματοποιείεται στο πλαίσιο των Ολυμπίων 2016-2018 της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.

Το απόγευμα οι συμμετέχοντες του Φόρουμ συγκεντρώθηκα στο Σύνταγμα, απέναντι από τη Βουλή, όπου και παρουσίασαν ένα χορευτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Χορός φιλίας», ο οποίος ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία μίας μεγάλης σπείρας που συμβολίζει την ενότητα και τη δύναμη του ελληνικού Έθνους. Η οργάνωση του προγράμματος έγινε υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του σκηνοθέτη-χορογράφου Φωκά Ευαγγελινού.

 Το φόρουμ

Κατά την έναρξη των εργασιων χαιρετίζοντας τις εργασίες του Φόρουμ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ επεσήμανε πως πρέπει να ενωθούν όλοι οι Έλληνες των αναπτυγμένων χωρών και να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στους Έλληνες των τρίτων χωρών, όπως της Αφρικής και του Λιβάνου.

«Είναι αποδεδειγμένο, οι σύλλογοι όπου γης εργάζονται για την πατρίδα, δεν θέλω να μιλάω με “ επαγγελματίες πατριώτες” . Όταν μιλάμε μαζί, το κόμμα είναι ένα και λέγεται “ Ελλάδα” με τη γαλανόλευκη σημαία και με το σταυρό στη μέση», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών

Ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου στον χαιρετισμό του κάλεσε τους νέους να συμμετάσχουν ενεργά στη ζωή των χωρών υποδοχής, έτσι ώστε «να διαδώσουν και να δυναμώσουν το ελληνικό πνεύμα όπου Γης».

Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων στην Αθήνα

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου των απανταχού νέων Ελλήνων, με θέμα «Ελλάδα-Διασπορά», οι 9 εκπρόσωποι νεολαίας των παγκόσμιων ελληνικών οργανώσεων παρουσίασαν τις δραστηριότητες των οργανώσεών τους και πρότειναν πιο στενή συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων νεολαίων και της ιστορικής τους πατρίδας.

Πριν από την τελετή έναρξης, οι 350 Έλληνες στο Φόρουμ άφησαν τα αποτυπώματά τους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο τοίχο, δίνοντας έτσι με συμβολικό τρόπο το στίγμα τους.

Hellenic Youth in Action» Φόρουμ των απανταχου νέων Ελλήνων Ζάππειο

Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες των: Άλκης Αναστασιάδης, εκπρόσωπος Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, Μαίρη Σαββίδης, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Σοφία Κουκουράβα, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, Αποστόλης Τσιρογιάννης, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών, Ιωάννης Καστελιανός, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Χρήστος Χρυσοχόου, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων, Χαράλαμπος Καρπούζος, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου, Χρήστος Κόμσιος, εκπρόσωπος Νεολαίας Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ και Δημήτριος Τριανταφύλλου, εκπρόσωπος Νεολαίας Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.

Το Φόρουμ διοργανώνεται από 9 οργανώσεις:

Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας,

Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων,

Νεολαία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών,

Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών,

Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών,

Νεολαία Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων,

Νεολαία Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου,

Νεολαία Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ,

Νεολαία Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.

Hellenic Youth in Action» Φόρουμ των απανταχου νέων Ελλήνων

 

Hellenic Youth in Action» Φόρουμ των απανταχου νέων Ελλήνων

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ, την Κυριακή 1η Απριλίου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 09:00 π.μ., με εκκλησιασμό στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Στις 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθούν στο Ζάππειο Μέγαρο, work-shops με τα εξής θέματα:

  1. Σχέσεις Ελλάδας – Διασποράς,
  2. ii) Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός,
  • iii) Ελληνική οικονομία και ανάπτυξη της χώρας,
  1. iv) Ορθοδοξία και χριστιανική κληρονομιά. Κατά τη διάρκεια των work-shops κάθε συμμετέχων θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις ιδέες και το όραμά του για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και διασποράς, καθώς και μεταξύ των οργανώσεων που συμμετέχουν στο Φόρουμ. Οι ιδέες αυτές θα αποτελέσουν τη βάση του Ψηφίσματος του Φόρουμ.

Στις 16:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική πορεία από το Ζάππειο Μέγαρο με κατεύθυνση την Πνύκα, με αίτημα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα #bringthemarbleshome, κάνοντας στάση στο Μουσείο της Ακρόπολης, για να αναγνωσθεί το Ψήφισμα του Φόρουμ, στις 17:00 μ.μ., στο λόφο της Πνύκας

Το Φόρουμ θα κλείσει στις 18:30 μ.μ. με τη διάλεξη του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή κ. Δ. Παντερμαλή, στο αμφιθέατρο του Μουσείου.