Τα νέα ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Καθοριστική η συμβολή της τεχνολογίας στην ενάλια έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Σημαντικά ευρήματα συνεχίζει να φέρνει στην επιφάνεια η ενάλια έρευνα που πραγματοποιείται στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, με την συμβολή της τεχνολογίας μέσα από τα δίκτυα νέας γενιάς Cosmote

Η πρόοδος των ανασκαφών παρουσιάστηκε στο κοινό σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Χώρα των Κυθήρων. Παρουσία τοπικών φορέων και κατοίκων του νησιού, ο Δήμαρχος Κυθήρων, κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μαζί με τον επιστημονικό υπεύθυνο του ανασκαπτικού έργου της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δρ. Θεοτόκη Θεοδούλου και τον εκπαιδευτή δυτών, κ. Αλέξανδρο Σωτηρίου, εκ μέρους της ΑΜΚΕ «ΑΡΓΩ», μίλησαν για την πορεία της ενάλιας έρευνας και τη σπουδαιότητά της.

Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν τα σημαντικά ευρήματα που έχουν ανελκυστεί μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων ο ανθρώπινος σκελετός που εντοπίστηκε πρόσφατα και επαναφέρει το ναυάγιο στη βάση ενός βίαιου ναυτικού ατυχήματος. «Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που προγραμματίζονται τόσο στα υπόλοιπα ευρήματα όσο και στο σκελετό, αναμένεται να διευκρινίσουν και να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη γνώση μας γι’ αυτό το μοναδικό και τόσο σημαντικό ναυάγιο», δήλωσε ο κ. Θεοδούλου.

photo-3-jpg-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%85%ce%b8%ce%b7%cf%81%ce%b1-%ce%bd%ce%b1%cf%85%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%bf Στην παρουσίαση δόθηκε ολοκληρωμένη εικόνα της εξέλιξης της έρευνας από το 1900 μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Παρουσιάστηκε αναλυτικά ο τρόπος χαρτογράφησης, τεκμηρίωσης και ανασκαφής, το ιστορικό από τον εντοπισμό και την πρώτη ανέλκυση του φορτίου από τους Συμιακούς σφουγγαράδες το 1900, η επάνοδος στο χώρο από τον γάλλο ερευνητή J. Cousteau με τους έλληνες αρχαιολόγους το 1976 και η σύγχρονη ενάλια έρευνα από το 2012 μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο της χορηγίας, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει στο νησί υποδομές δικτύων νέας γενιάς, με τις οποίες καλύπτονται τόσο οι ανάγκες τηλεπικοινωνιών για τη διεξαγωγή της έρευνας, όσο και οι ανάγκες επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ερευνητικής ομάδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

photo-2-jpg-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%ce%b8%cf%85%cf%81%ce%b1-%ce%bd%ce%b1%cf%85%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bfΗ ενάλια ανασκαφή πραγματοποιείται από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό την διεύθυνση Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με Προϊσταμένη την Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι, και την τεχνογνωσία του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης. Η ενάλια έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί το 2017.