Αφιέρωμα στις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές στο Βουκουρέστι

Αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα περιλαμβάνει το αφιέρωμα που θα παρουσιάσει στο Βουκουρέστι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με αφορμή την Νύχτα των Πολιτιστικών Ινστιτούτων που διοργανώνεται στην Ρουμανική πρωτεύουσα.

Το αφιέρωμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις από 21 έως 24 Ιουνίου 2016 στην Αίθουσα των Αψίδων του Πολιτιστικού Κέντρου «ARCUB» (str. Lipscani nr. 84-90)περιλαμβάνει φωτογραφική έκθεση ελληνικών τοπικών ενδυμασιών, παρουσίαση αυθεντικών τοπικών πουκαμίσων, προβολή ντοκιμαντέρ για τη φορεσιά του Τρίκερι, καθώς και διαλέξεις για τις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Νυφικό πουκάμισο από την Αστυπάλαια, 19ος αιώνας, Μουσείο Μπενάκη
Νυφικό πουκάμισο από την Αστυπάλαια, 19ος αιώνας, Μουσείο Μπενάκη

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από κοινού με το Μουσείο Μπενάκη και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Βουκουρεστίου «ARCUB», τον Σύλλογο «MKlasica Melos», τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Όμιλο Αμπελοκήπων και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο Βουκουρεστίου «Νόστος». Συγκεκριμένα θα παρουσιασθούν:

  • Φωτογραφίες αστικών, γυναικείων και νυφικών ενδυμασιών του 18ου έως και 20ου αιώνα από την Αθήνα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ανατολική Θράκη, την Πελοπόννησο, την Αστυπάλαια, τη Χίο, την Κέρκυρα, τη Σαλαμίνα κ.ά. από την συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.
Γυναικείο πουκάμισο από την Κάρπαθο ή την Κάσο, τέλη 18ου αιώνα, Μουσείο Μπενάκη.
Γυναικείο πουκάμισο από την Κάρπαθο ή την Κάσο, τέλη 18ου αιώνα, Μουσείο Μπενάκη.
  • Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τρία αυθεντικά παραδοσιακά πουκάμισα το «Λινομάνικο» (πουκάμισο Καραγκούνας), το πουκάμισο φορεσιάς της Αττικής και το «Σκολοπεντράτο» (πουκάμισο από την Αστυπάλαια) που παραχώρησε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
  •  Η γυναικεία τοπική ενδυμασία που φορέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, στον ομώνυμο οικισμό της Μαγνησίας προβάλλεται στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Έρευνα για τη φορεσιά του Τρίκερι», παραγωγής του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Βασίλειος Παπαντωνίου». Η συγκεκριμένη γυναικεία ενδυμασία είναι νησιωτικού τύπου και διατηρεί έντονα τα γνωρίσματα των παραδοσιακών φορεσιών των Βόρειων Σποράδων.
  •  Διαλέξεις για τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές θα δοθούν από την επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη, Φιλόλογο, κα Ξένια Πολίτου και την Ιστορικό και κριτικό τέχνης, κα Adina Nanu.

Το αφιέρωμα στην παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία θα φιλοξενήσει παράλληλες εκδηλώσεις όπως διαλέξεις με θέμα τα ενδύματα και τα έθιμα των Βαλκανίων, ψηφιακές προβολές τοπικών ελληνικών ενδυμασιών, συναυλίες ελληνικής μουσικής, κ.ά.