Δράσεις για την Ελληνική γλώσσα και τον Φιλελληνισμό

Ελληνικη γλώσσα

Ο παγκόσμιος εορτασμός της Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου 2019, η εξάπλωση και ενδυνάμωση του Φιλελληνισμού και οι επερχόμενες δράσεις των τριμερών συνεργασιών Ελλάδας – Κύπρου με Αίγυπτο και Αρμενία, ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησαν στην Λευκωσία ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, και ο Προεδρικός Επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου, για να ακολουθήσει συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός:

«Με τον ομόλογό μου κ. Φωτίου, αποφασίσαμε να αρχίσουμε από τώρα, με τη βοήθεια των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, την προετοιμασία για να γιορτάσουμε παγκόσμια την Ημέρα της Ελληνικής γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, σε όλα τα κράτη όπου έχουμε έστω και τη μικρότερη Ελληνική Ομογενειακή Κοινότητα.

Είπαμε, μάλιστα, ότι χρήσιμο θα ήταν με τη βοήθεια των Διπλωματικών μας Αρχών, να γίνουν εκδηλώσεις για την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό ακόμα και σε χώρες όπου δεν έχουμε Διασπορά και όπου εκεί μπορούμε να «απλώσουμε» το πνεύμα του Φιλελληνισμού.

Σκεφθήκαμε ότι στις 9 Φεβρουαρίου θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε μία μεγάλη εκδήλωση για την Ελληνική Γλώσσα στην Αθήνα, προτείνοντας να τεθεί υπό την αιγίδα των Προέδρων των δύο Δημοκρατιών κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλου και Νίκου Αναστασιάδη».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι εξελίσσονται κανονικά οι προετοιμασίες για την επόμενη διακρατική συνάντηση για θέματα Διασποράς που θα πραγματοποιηθεί 15 -16 Οκτωβρίου στο Ερεβάν, όπως και το «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙ» της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

«Στις διήμερες εκδηλώσεις, εκτός από το συναισθηματικό κομμάτι της νοσταλγίας για της μητρικές Πατρίδες των Ομογενών μας, θα τιμήσουμε την πολύ υψηλού επιπέδου επιστημοσύνη των Ελλήνων, Κυπρίων και Αιγυπτίων γιατρών, που δεν προσφέρουν μόνο στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας, αλλά που το όνομά τους τιμάται διεθνώς. Σημαντικότατοι πρεσβευτές των Πατρίδων τους», δήλωσε ο ΥΦΥΠΕΞ, Τέρενς Κουίκ, και πρόσθεσε:

«Επίσης, θα έχουμε συναντήσεις με τις αντίστοιχες ομάδες Φιλίας του Βρετανικού Κοινοβουλίου, όπως και μεγάλη εκδήλωση για την τουριστική προβολή των Πατρίδων μας με τη βοήθεια των Ομογενειακών μας Οργανώσεων. Αλλά και του κάθε Ομογενούς ξεχωριστά.

Ειδικά για το θέμα Ελληνικού Τουρισμού και Ελληνικής Διασποράς, έχουμε ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τη συνάδελφό μου, κα Έλενα Κουντουρά.

Το αιτούμενο δεν είναι να έρχονται για διακοπές μόνο οι Έλληνες μαζί με τους Έλληνες γείτονές τους, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν ζουν, αλλά να φέρνουν και τον Αμερικανό, τον Αυστραλό, τον Καναδό, τον Ευρωπαίο γείτονά τους.

Και μάλιστα η Έλενα επεξεργάζεται έναν πολύ ευρηματικό τίτλο: Πάρε μαζί και έναν φίλο του τόπου όπου ζεις».

Η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη παρουσία του Προεδρικού Επιτρόπου, Φώτη Φωτίου και του Έλληνα πρέσβη στη Λευκωσία, Ηλία Φωτόπουλου, είχε ως αντικείμενο συζήτησης την τριμερή συνεργασία για θέματα Διασποράς, με δράσεις που προγραμματίζονται μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.

Όπως δήλωσε ο ΥΦΥΠΕΞ: «Οι Ομογενείς μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των σχέσεων των πατρίδων μας με άλλες τρίτες χώρες. Μας βοηθούν πάρα πολύ οι οδηγίες των Υπουργών Εξωτερικών – και σε ο,τι αφορά εμένα προσωπικά του Υπουργού μου, κ. Νίκου Κοτζιά – που έχουν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας τους.

Μέχρι σήμερα σε αυτά τα δύο χρόνια της πολύ καλής συνεργασίας μας με τον φίλο Φώτη Φωτίου, που βασίζεται και στη διμερή Συμφωνία που υπογράψαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μου, έχουμε πραγματοποιήσει τόσες πολλές δράσεις, όσες δεν έγιναν σε όλες τις τελευταίες δεκαετίες με Ελλάδα και Κύπρο για θέματα Διασποράς».