Δύο κάτοικοι της Λέσβου και η Σούζαν Σάραντον υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης

Δύο κάτοικοι της Λέσβου η 85χρόνη Αιμιλία Καμβύση, ο ψαράς Στρατής Βαλιαμός, και η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που παρουσίασαν σήμερα τις υποψηφιότητες.

«Οι προτεινόμενοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων των νησιών και των αλληλέγγυων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης», τόνισε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Θανάσης Βαλτινός.

Σε περίπτωση που κερδιθεί το βραβείο τα χρήματα θα δοθούν στα νοσοκομεία των νησιών, ενώ το βραβείο θα εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, επεσήμανε ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Η Αιμιλία Καμβύση, 85 χρονών, μαζί με την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου και την 85χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου οι “γιαγιάδες της Λέσβου” έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων όταν ο φωτογραφικό φακός «τις συνέλαβε» να περιποιούνται το βρέφος μιας προσφυγοπούλας από τη Συρία.

Ο Στρατής Βαλιαμός είναι 40 χρονών, ψαράς στη Σκάλα Συκαμνιάςκαι και με την βάρκα , σώζει κόσμο που κινδυνεύει.

Η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, 69 ετών από τη Νέα Υόρκη, προτείνεται «για να εκπροσωπήσει το πλήθος των ξένων αλληλέγγυων που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν και συνεχίζουν να φτάνουν στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.