ΥΠΕΞ: H παρανομία δεν παράγει δίκαιο

“Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή” τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλ. Γεννηματάς απαντώντας στις αναφορές της τουρκικής ηγεσίας για νέο καθεστώς στην Μεσόγειο.
“Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.
Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός”.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με Sigmalive είχει δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι «το καθεστώς που έχει κηρύξει η Τουρκία στη Μεσόγειο άρχισε σιγά σιγά να γίνεται αποδεκτό από τις χώρες που παρεμβαίνουν στο θέμα και ιδιαίτερα την Ελλάδα», όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης άρχισαν να αλλάζουν οι ισορροπίες.
Ο Erdogan, όπως ανέφερε το Sigmalive, ενημερώνοντας τους βουλευτές τους για την κατάσταση στο εξωτερικό είπε ότι «οι εξελίξεις και στη Συρία και στη Λιβύη φαίνεται ότι από εδώ και πέρα θα θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά στη Μεσόγειο».
O Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων και υποστήριξε πως δεν έχει καμιά αρμοδιότητα.
O Erdogan δεσμεύθηκε για γεωτρήσεις εντός του 2020 από το τρίτο γεωτρύπανο, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την περιοχή που θα γίνουν οι επιχειρήσεις.
Όπως διευκρίνισε, το νέο γεωτρύπανο θα φτάσει στην Τουρκία τον επόμενο μήνα και μπορεί να φτάσει σε βάθος 11.400 μέτρων