Ελληνικές διακρίσεις στην 9η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

 

Δύο Έλληνες μαθητές διακρίθηκαν στην 9η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που πραγματοποιήθηκε από τις 27 Ιουλίου 2015 έως τις 3 Αυγούστου 2015 στην πόλη Magelang της Κεντρικής Ιάβας στην Ινδονησία.

Ο μαθητής Αντώνης Βαλμάς από το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Αναβρύτων απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ εύφημο μνεία απέσπασε ο Γιώργος Παπαχατζάκης από το 2ο ΓΕΛ Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης.

Της ελληνικής αποστολής ηγήθηκαν ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας.

Στην 9η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 318 μαθητές από 41 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Η φετινή Ολυμπιάδα χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο απαιτητικές που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα. Ο πρώτος χρυσός μαθητής, από το Ιράν, επέλυσε μόνο το 76% των θεμάτων.

Αξιζει να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής. Η προετοιμασία της αποστολής έγινε σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές οι οποίοι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα επελέγησαν ύστερα από απαιτητικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις φάσεις, που οργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που εδρεύει στο Βόλο.

Η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στην Ινδία τον Δεκέμβριο του 2016.

Στη φωτογραφία η ελληνική αποστολή με φόντο τον Ινδουιστικό Ναό Prambanan, αμέσως μετά την λήξη της τελετής απονομής των μεταλλίων. Από αριστερά προς τα δεξιά: Ορφέας Βουτυράς, Γιάννης Καλλιμάνης, Γιάννης Κουταλιός, Αντώνης Βαλμάς, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Παπαχατζάκης, Γιάννης Σειραδάκης, Λουκάς Ζαχείλας.