Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο George Tchobanoglous

Tchobanoglous.

Ο κ. Tchobanoglous ελληνική καταγωγής είναι ένας από τους πιο διάσημους περιβαλλοντολόγους στον κόσμο.

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ αναγορευεται ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της California, George Tchobanoglous.

Ο κ. Tchobanoglous είναι ένας από τους πιο διάσημους περιβαλλοντολόγους στον κόσμο και είναι ελληνικής καταγωγής.

Ένα από τα βασικά του επιτεύγματα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού ώστε μετά από επεξεργασία τα λύματα να γίνονται πόσιμο νερό.

Ο George Tchobanoglous γεννήθηκε το 1935 στις ΗΠΑ, από γονείς Έλληνες μετανάστες από το Σουφλί της Θράκης. Πήρε το πτυχίο τού πολιτικού μηχανικού από το University of the Pacific, μεταπτυχιακό δίπλωμα στην υγειονομική μηχανική από το Πανεπιστήμιο University of California, Berkeley, και διδακτορικό δίπλωμα στην περιβαλλοντική μηχανική από το Stanford University.

Σήμερα, είναι ομότιμος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών και μηχανικών περιβάλλοντος στο University of California, Davis. Έχει εκδώσει περισσότερες από 575 τεχνικές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων 23 διδακτικών βιβλίων και 8 εγχειριδίων.

Τα κύρια ενδιαφέροντα της έρευνάς του είναι στις περιοχές της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, της επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, της διήθησης των υγρών αποβλήτων, των φυσικών συστημάτων επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και της ποιότητας νερών. Τα βιβλία του διδάσκονται σε περισσότερα από 200 κολλέγια και πανεπιστήμια στις Η.Π.Α και σε άλλες χώρες και χρησιμοποιούνται εκτεταμένα από μηχανικούς παγκόσμια. O Dr. G. Tchobanoglous ήταν ένας από τους βασικούς συγγραφείς των Οδηγιών για την απολύμανση του πόσιμου και επαναχρησιμοποιημένου νερού με υπεριώδη ακτινοβολία, τις οποίες εξέδωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό (NWRI) των ΗΠΑ το 2000, και έλαβε μέρος στη συνέχεια και στις νεότερες εκδόσεις του 2003 και 2012. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ακαδημαϊκή του καριέρα ήταν το 2015 που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή που προετοίμασε το κείμενο για το “Framework for Direct Potable Reuse”, ενώ το 2016 απετέλεσε έναν από τους κύριους ερευνητές στην έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για το Νερό (NWRI) των ΗΠΑ “Potable Reuse Research Compilation: Synthesis of Findings”.

Στη μακρά σταδιοδρομία του διετέλεσε μέλος και πρόεδρος διάφορων επιστημονικών οργανισμών των ΗΠΑ και έχει παραλάβει πολλά βραβεία και μετάλλια για την ακαδημαϊκή προσφορά του. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης (AEESP), το 2003 παρέλαβε τον τιμητικό τίτλο Clarke Prize από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό (NWRI) των ΗΠΑ, ενώ το 2004 έλαβε το Βραβείο Διακεκριμένης Προσφοράς για την Έρευνα και την Εκπαίδευση στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων, από το Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας Απορριμάτων-Ενέργειας, και συγχρόνως έγινε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ.

Το 2007 του απονεμήθηκε το μετάλλιο Frederick George Pohland, από την Αμερικάνικη Ακαδημία Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΑΑΕΕ) και την Ένωση Καθηγητών Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης (AEESP).

Από το 2011 είναι επίτιμο μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, τίτλος που απoνεμήθηκε για πρώτη φορά. Το 2016, έλαβε το Βραβείο Simon W. Freese Περιβαλλοντικής Μηχανικής από την Ένωση Πολιτικών Μηχανικών των ΗΠΑ (ASCE).

Ο καθηγητής Tchobanoglous υπηρετεί στις Η.Π.Α και διεθνώς ως ένας σύμβουλος σε κυβερνητικούς φορείς και ιδιωτικούς οργανισμούς σε θέματα περιβαλλοντικής μηχανικής. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Περιβαλλοντικής Μηχανικής στις Η.Π.Α (Association of Environmental Engineering and Science Professors).

Είναι σύμβουλος έκδοσης για την εταιρία McGraw- Hill. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας των Μηχανικών Περιβάλλοντος.