Brexit: Η ΕΕ σχεδιάζει να ζητήσει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο  την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ως προϋπόθεση για την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο της διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ.
Μετά από μια σειρά συζητήσεων μεταξύ διπλωματών της ΕΕ, προστέθηκε η ανάγκη να «αντιμετωπιστούν θέματα σχετικά με την επιστροφή ή την επιστροφή των παράνομα απομακρυνθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους», σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το Bloomberg αξιωματούχος δήλωσε ότι η ρήτρα ερμηνεύθηκε ως άμεση αναφορά στα αρχαία ελληνικά αγάλματα στο Βρετανικό Μουσείο που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα. Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε ότι η επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων ήταν όρος για την επίτευξη συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι η αναφορά δεν σχετίζεται με τα μάρμαρα.
Το έγγραφο, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, θέτει τις παραμέτρους των θέσεων της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τον επόμενο μήνα.
Η διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου για  τα γλυπτά είναι εδώ και δεκαετίες, ενώ η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να υποχωρήσει παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των αρχών της Αθήνας για τον επαναπατρισμό.
Η κίνηση δείχνει πάλι πώς οι 27 χώρες της ΕΕ επιθυμούν να προσθέσουν τις δικές τους θέσεις στο μίγμα εμπορικών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ισπανία μιλάει για τους ισχυρισμούς της στο βρετανικό έδαφος του Γιβραλτάρ στη Μεσόγειο, ενώ η Γαλλία απαιτεί όρους για τα αλιευτικά δικαιώματα.
Το τελευταίο σχέδιο της εντολής αποσαφηνίζει τη θέση της ΕΕ σχετικά με την ισοδυναμία τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίε, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει “διαφάνεια και κατάλληλη διαβούλευση” μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Υπό το πρίσμα της επιδημίας του κορωναϊού, υπάρχει ένα νέο τμήμα σχετικά με τη συνεργασία για την καταπολέμηση των πανδημιών. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να «επιδιώξουν να συνεργαστούν σε διεθνή φόρα για την πρόληψη, τον εντοπισμό, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των καθιερωμένων και αναδυόμενων απειλών για την υγειονομική ασφάλεια», αναφέρει το έγγραφο σύμφωνα με το Bloomberg.
H Βρετανική κυβέρνηση

Eκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας το προσχέδιο της διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ που διέρρευσε σήμερα στον Τύπο, δήλωσε πως η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει ότι αυτά βρίσκονται στην «νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου».
Στο επικαιροποιημένο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ, στην οποία καθορίζονται οι στόχοι και οι κόκκινες γραμμές των Βρυξελλών, προστέθηκε επιπλέον ένα άρθρο που καλεί τα μέρη να «αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που αφορούν την επιστροφή ή την απόδοση στη χώρα προέλευσης πολιτιστικών αγαθών που απομακρύνθηκαν παράνομα».
Στο έγγραφο δεν αναφέρονται συγκεκριμένα πολιτιστικά αντικείμενα.
«Αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση στο πλαίσιο των εμπορικών μας διαπραγματεύσεων», ανέφερε η εκπρόσωπος με ανακοίνωσή της.
Μια ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως το άρθρο για τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά είχε προστεθεί σε μια προηγούμενη έκδοση του εγγράφου την περασμένη εβδομάδα.
Η πηγή τόνισε πως η αναφορά αυτή στο έγγραφο είχε επίσης τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας και πως πέρα από τις ανησυχίες της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα κράτη μέλη της ΕΕ εκφράζουν ευρύτερες ανησυχίες για το παράνομο εμπόριο τεχνουργημάτων μέσω των οίκων δημοπρασιών του Λονδίνου.