Με «Ημέρα Ελλάδας» ήρθε η άνοιξη στην Μόσχα

Γεμάτο Ελλάδα ήταν το πρώτο σαββατοκύριακο της άνοιξης στην Μόσχα. Εκθέσεις, μουσική, χορός αλλά και ελληνικές πίτες φτιαγμένες από τα χεράκια των μικρών φίλων της Ελλάδας που συμμετείχαν στο πρώτο σεμινάριο ελληνικής κουζίνας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παρευρισκόμενοι στις εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις για την «Ημέρα Ελλάδας» ξεκίνησαν στις 4 Μαρτίου 2017 στο Μέγαρο των Πιονέρων (Vorobievy Gory) στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ «Η Μόσχα είναι το σπίτι μου», υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Εθνικής Πολιτικής και του Τμήματος Παιδείας του Δήμου της Μόσχας.

Πάνω από 150 προσκεκλημένοι πήραν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις της Ημέρας, ενώ το Μέγαρο των Πιονέρων ήταν γεμάτο από μικρούς φίλους της Ελλάδας που συμμετείχαν σε σειρά εκδηλώσεων.

Κατά την διάρκεια του διημέρου πραγματοποιήθηκε η καλλιτεχνική παιδική έκθεση «Μύθοι και θρύλοι της Αρχαίας Ελλάδας» της Καλλιτεχνικής Ομάδας «Ρισοβάλκι», που λειτουργεί στο Λύκειο «Κρασνοσέλσκι» №1525 της Μόσχας.

Παράλληλα έγινε παρουσίαση του ειδικού χορευτικού προγράμματος από το Χορευτικό Συγκρότημα του Κ.Ε.Π., με καλλιτεχνική διευθύντρια την Τατιάνα Τσόρναγια (μέλος της Διεθνούς Ένωσης Χορού της ΟΥΝΕΣΚΟ), το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και αφορά ένα πάντρεμα-συναπάντημα των παραδοσιακών χορευτικών παραδόσεων της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Την παράσταση έκλεψε το «Ροζ φιογκάκι», βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Κ. Στεπάνιτσεβα, από το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήριο υπό την καθοδήγηση της γνωστής ηθοποιού Ναταλίας Τσερνιάβσκαγια.

Πρόκειται για μία χαρούμενη και συγκινητική, ταυτόχρονα, ιστορία, με το μήνυμα ότι η φιλία και η καλοσύνη βοηθούν τον άνθρωπο να ξεπερνάει όλα τα εμπόδια και να κάνει αληθινά θαύματα.

Η θεατρική παράσταση «Ροζ φιογκάκι» πήρε την πρώτη θέση στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ με τίτλο «Είσαι ο θρύλος!», ενώ πρόσφατα πήρε το Πρώτο Βραβείο στους «Χειμερινούς Θεατρικούς Αγώνες-2017».

Τα παιδιά πήραν μέρος σε όλα τα master-class δημιουργώντας χειροποίητα καρτ-ποστάλ, κούκλες με ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, κεντήματα, καθώς και το θεατρικό δρώμενο – «Οι Μύθοι του Αισώπου» από το Θεατρικό Εργαστήριο του Κέντροιυ Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., με καλλιτεχνικό διευθυντή το σκηνοθέτη Γκεόργκι Τσερβίνσκι, δεν άφησαν κανέναν αδιάφορο.

Την Κυριακή, στις 5 Μαρτίου 2017 οι εγκαταστάσεις του ελληνικού εστιατορίου «Πόρτο Μύκονος», γέμισαν με ελληνικούς ήχους, χρώματα και γραφικά ελληνικά τοπία όπου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο σεμινάριο ελληνικής μαγειρικής – master-class με θέμα την ελληνική κουζίνα.

Στην αρχή του σεμιναρίου η Άννα Λουμπότσκαγια, υπεύθυνη του καινούριου εδαφίου του Δικτυοτόπου του Κ.Ε.Π. «Ελληνική Κουζίνα», αποκάλυψε τα μυστικά των συνταγών της ελληνικής νηστίσιμης πίτας, παρουσιάζοντας υλικά και διαφορετικές γεμίσεις της, καθώς και διηγήθηκε την ιστορία της σημασίας της πίτας για τους Έλληνες.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι μικροί φίλοι μαγείρευαν με ενθουσιασμό νηστίσιμες ελληνικές πίτες, υπό την καθοδήγηση του σεφ Στέφανου Σεμερτζίδη, ενώ μετά το πέρας του σεμιναρίου οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις λιχουδιές, που μαγείρεψαν τα παιδιά τους.