Οι αγιογραφίες του ελληνικού κόσμου στη Μόσχα

Αγιογραφίες του ελληνικού κόσμου

Οι αγιογραφίες του ελληνικού κόσμου, πώς έφτασαν στη Ρωσία και γιατί τις τιμούσαν ιδιαίτερα θα παρουσιασθούν σε διάλεξη στη Μόσχα.

Η διάλεξη εντάσσεται στα πλαίσια νέου κύκλου διαλέξεων, στα ρωσικά, «Η Ελλάδα και η Κύπρος μέσα από το βλέμμα των Ρώσων χρονογράφων και περιηγητών την περίοδο από τα τέλη του 10ου μέχρι το πρώτο ήμισυ του 17ου αι.», οι οποίες πραγματοποιούνται στο Διεθνές Ίδρυμα Σλαυικής Γραφής και Πολιτισμού από τη διδάκτορα ιστορίας της τέχνης, επιστημονικών συνεργάτων των Μουσείων του Κρεμλίνου Γιούλια Μπουζίκινα και το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού.

Η τέταρτη διάλεξη του κύκλου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, ώρα 18.30, έχει θέμα: «Οι αγιογραφίες του ελληνικού κόσμου κατά το ρωσικό Μεσαίωνα: πώς έφτασαν στη Ρωσία, γιατί τίς τιμούσαν ιδιαίτερα»

 Οι διαλέξεις

 «Η Ελλάδα και η Κύπρος μέσα από το βλέμμα των Ρώσων χρονογράφων και περιηγητών την περίοδο από τα τέλη του 10ου μέχρι το πρώτο ήμισυ του 17ου αι.»

Η βάπτιση των Ρως και η γνωριμία με τους Ρωμιούς. Πίστη, γραφή και τέχνη.

«Ό,τι είδα μετά των ομματιών μου … ». Η Βυζαντινός κόσμος στις αρχές του 12ου αι. Μέσα από το βλέμμα του ηγούμενου Δανιήλ

Πώς μας εξέπληξε η διάνοια του Θεοφάνη του Γραικού.

Οι αγιογραφίες του ελληνικού κόσμου κατά το ρωσικό Μεσαίωνα: πώς έφτασαν στη Ρωσία, γιατί τίς τιμούσαν ιδιαίτερα.

Η αρχαιότητα στην πρώιμη ρωσική τέχνη: αλληγορικές μορφές και δοξαστικές κολώνες.

Η ζωή μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η αντίδραση στην κατάκτηση από τους Τούρκους.

Οι Έλληνες στη Μοσκοβία κατά τον 15ο – 16ο αι. Πώς αποδεχθησαν τη Σοφία Παλαιολογίνα και τον Μάξιμο τον Γραικό.

Η μεταφρασμένη ελληνική λογοτεχνία κατά το ρωσικό Μεσαίωνα: Διγενής Ακρίτας, Κοσμάς Ινδικοπλεύστης, Φυσιολόγος και πολλά άλλα.

Ο Βυζαντινός κόσμος υπό τον οθωμανικό ζυγό μέσα από το βλέμμα του περιηγητή Τρίφωνα Καραμπέιννικοβ.

Η Κύπρος ως λογοτεχνική μορφή και η εξωτερική πολιτική την περίοδο 16ου – 17ου αι.

Από πού και γιατί έρχονταν στη Μόσχα οι Έλληνες το 17ο αιώνα?

Ο ελληνικός κόσμος μέσα από το βλέμμα του περιηγητή Βασίλιι Μπάρσκι: ναοί και μονές, φύση και άνθρωποι.

 

Η Γιούλια Μπουζίκινα γεννήθηκε το 1985 στη Μόσχα. Το 2007 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης στην Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Lomonosov».

Το 2011 ολοκληρωσε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Η εικόνα της ιερής πόλης και του μοναστηριού στη ρωσική ζωγραφική του Ύστερου Μεσαίωνα (16ος – πρώτο ήμισυ 17ου αιώνα)»

Από το 2011 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στα Μουσεία του Κρεμλίνου της Μόσχας, αυτή τη στιγμή (2017) ως επιστημονικός συνεργάτης – ερευνητής του Τμήματος Επιστημονικής Σύνταξης.