Ο Ελ Γκρέκο του Ν.Φλώρου από το Τολέδο, στη Ρόδο και την Αγια Πετρούπολη

Ο διεθνώς καταξιωμένος γλύπτης Νίκος Φλώρος είναι ο επίσημος Έλληνας καλλιτέχνης που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Ρωσία για τον εορτασμό του “Έτους Ελληνορωσικής Φιλίας 2016”

11703577_812685868845941_118894 5518128275387_o_1 φλωρος ελ γκρεκο ρόδοςΤα επιβλητικά έργα του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου, αφιερωμένα στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, φιλοξενούνται έως τις 5 Οκτωβρίου 2015 στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο ενδιάμεσο σταθμό της πορείας της Έκθεσης από την Αγία Πετρούπολη στο Τολέδο

Είναι το δεύτερο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που οργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παράλληλα με την έκθεση «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής», που μεταφέρθηκε από το Μουσείο του Λούβρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου και θα φιλοξενείται εκεί μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.

Η έκθεση “ Αφιέρωμα στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο). Γλυπτοί πίνακες Νίκου Φλώρου. Ελλάδα” , που εγκαινιάστηκε Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει έως τις 5 Οκτωβρίου και οργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Πρόκειται για πέντε ανάγλυφους πίνακες αφιερωμένους στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, για την συμπλήρωση των 400 χρόνων από τον θάνατό του, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

φλωρος ελ γκρεκο ροδος 3 Ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης, έχοντας πλειάδα τιμητικών διακρίσεων και Εκθέσεων σε Μουσεία ανά τον κόσμο, επέλεξε την Ρόδο για να πραγματοποιήσει τη μεγάλη αυτή έκθεση και απηύθυνε προσωπική πρόσκληση στον Περιφεριεάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο να εγκαινιάσει την έκθεση του Τολέδο, στο Κρατικό Μουσείο Γρέκο, στα τέλη Οκτωβρίου, ως επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στις εκδηλώσεις της Ισπανίας. Τα έργα που εκτίθενται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, θα μεταφερθούν στο Κρατικό Μουσείο «Ελ Γκρέκο» στο Τολέδο και θα εκτεθούν δίπλα στα αυθεντικά έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Ο κ. Χατζημάρκος απεδέχθη την πρόσκληση του καλλιτέχνη, η οποία αποτελεί την απαρχή μιας στενής συνεργασίας, για την προώθηση διεθνώς της Ρόδου, του Νοτίου Αιγαίου αλλά και της χώρας συνολικά, μέσα από δράσεις πολιτισμού.

Με αφορμή τα εγκαίνια της Έκθεσης και δεδομένου ότι ο καλλιτέχνης είναι ιδιαίτερα γνωστός στο Ρωσικό κοινό, στην Ρόδο βρέθηκε ειδική αποστολή Ρώσων δημοσιογράφων, που είχαν την ευκαιρία για μια σειρά συνεντεύξεων και δηλώσεων του Περιφερειάρχη, με στόχο τη σύσφιξη και ενίσχυση των ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων και των σχέσεων Ρωσίας -Ρόδου – Νοτίου Αιγαίου, δια μέσου του τουρισμού – ειδικότερα του θρησκευτικού τουρισμού – και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.