Ο «Ιππόλυτος» του Ευρυπίδη στη Σιβηρία

Μετά τη Μόσχα και την Ταυρίδα ( Συμφερούπολη) ο «Ιππόλυτος » του Ευρυπίδη ταξιδεύει στην καρδιά της Σιβηρίας και ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή των πόλεων Τάρα και Ομσκ.

Η παράσταση ανεβαίνει στη σκηνή του Βόρειου Κρατικού Δραματικού Θεάτρου του Ομσκ «Μιχαήλ Ουλιάνοβ»

Η σκηνοθεσία του Кωνσταντίν Рέχτιν, διακεκριμένου καλλιτέχνης της Περιφέρειας του Ομσκ, μέλος του Συμβουλίου Πολιτισμού και Τεχνών της Προεδρίας της Ρωσίας

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017, ώρα 18.00, στη σκηνή του Βόρειου Κρατικού Δραματικού Θεάτρου του Ομσκ «Μιχαήλ Ουλιάνοβ» (πόλη Τάρα Περιφέρειας Ομσκ) και την Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017, ώρα 19.00, στη σκηνή του Οίκου Πολιτισμού “Rubin”, (πόλη Ομσκ)

Αφροδίτη – Δώρα Γιαννίτση

Ιππόλυτος, γιος του Θησέα και της Αμαζόνας Ιππολύτης, – Мιχαήλ Σινόγκιν

Φαίδρα, σύζυγος του Θησέα, κόρη του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, – Νατάλια Κανούννικοβα

Θησέας, βασιλιάς Αθήνας και Τροιζήνας, – Вασίλιι Κουλίγκιν

Άρτεμις – Аναστασία Χιτρόβα

Τροφός Φαίδρας – Όλγα Γκορμπουνόβα

Γηρεός δούλος – Рομάν Νικολάγιεβ

Αγγελιαφόρος, – Аλεξέι Λιάλιν

Κορυφαίος του Χορού – Аλεξάντρ Γκορμπουνόβ

Συνοδοί Αφροδίτης, γυναίκες του λαού της Τροιζήνας, συνοδοί Φαίδρας, – Тατιάνα Βλάσοβα, Вαλέρια Ζαχαρτσούκ, Νατάλια Κλίμοβα, Όλγα Кότορεβα, Аναστασία Χιτρόβα

Συνοδοί Ιππόλυτου, κυνηγοί, λαός της Τροιζήνας – Аλεξέι Λιάπιν, Κωνσταντίν Μοτοβίλοβ, Рομάν Νικολάγιεβ, Γιεγφκένιι Χλιουμ, Ιβάν Σάτοβ, Σεργκέι Σταροβόιτοβ

Мουσικοί – Ντμίτριι Μπεντουνόβ, Аλεξάντρ Γκορμπουνόβ

Στη σκηνοθετική προσέγγιση του Κωνσταντίν Ρέχτιν αναδεικνύεται ο παράγοντας της ανθρώπινης βούλησης, του ανθρώπινου χαρακτήρα, ικανού να αποφασίζει, να προσφεύγει σε ποταπότητα, αλλά και να εξυψώνει το ανθρώπινο είδος, ικανού να συγχωρεί, να αγαπά, να συμπάσχει, να λειτουργεί μεγαόψυχα και ενάρετα!

Μετάφραση: Ιννοκέντιι Άννενσκι

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίν Ρέχτιν

Σκηνικά: Вλαντίμιρ Σαφρόνοβ

Κοστούμια: Вλαντίμιρ Σαφρόνοβ

Μουσική: Σεργκέι Σίτσκιν

Μουσική διδασκαλία: Ιρίνα Кρινίτσινα

Σκηνική γλωσσική αγωγή: Σβετλάνα Ζαμπορόβσκαγιαя

Χορογραφία: Ιρίνα Γκορέ

Επικεφαλής θιάσου: Γιεκατερίνα Рέχτινα

Βοηθός σκηνοθέτη: Όλγα Κρουτακόβα

Ηχοληψία: Ντμίτριι Μπεντουνόβ, Γιούλια Ναζάρενκο

Ηλεκτρολογικά: Ίγκορ Γκαβρίλοβ, Аντρέι Тέρεχοβ

Πρόγραμμα παράστασης: Вλαντίμιρ Σαφρόνοβ, Άννα Σλάστεν

Το έργο

Ο Ιππόλυτος είναι αρχαία τραγωδία που έγραψε ο Ευριπίδης και διδάχτηκε (παίχτηκε) το 428 π.Χ..

Το έργο αυτό φέρεται και με το όνομα Στεφανηφόρος από το στέφανο που προσφέρει στην Άρτεμη ο ήρωας. Αλλά η αφοσίωσή του αυτή προς την Θεά διεγείρει την Αφροδίτη που προκειμένου να επιφέρει τον όλεθρο του αγνού ήρωα «εμπνέει» τη μητριά αυτού σε ανόσιο έρωτα μ΄ αυτόν. Και η μεν μητριά Φαίδρα συγκαλύπτει το πάθος της, ενώ η τροφός το αποκαλύπτει στον ήρωα και του προκαλεί δίκαια φρίκη.

Κατόπιν αυτού η Φαίδρα αισχυνόμενη απαγχονίζεται, αφού προηγουμένως με σημείωμα διαβάλει τον νέο στον πατέρα του Θησέα, ο οποίος στη συνέχεια με σκληρή κατάρα προκαλεί τον κύριο όλεθρο του ήρωα.

Με βάση αυτή την τραγωδία ο Ρωμαίος Σενέκας, αλλά και ο Γάλλος Ρακίνας δημιούργησαν αντίστοιχο έργο με το όνομα Φαίδρα.

Το έργο αποτελείται από 1.466 στίχους. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 428 π.Χ. Ο Ιππόλυτος κέρδισε το πρώτο βραβείο στους δραματικούς αγώνες, όμως τα υπόλοιπα έργα που συμμετείχαν εκείνη τη χρονιά δεν είναι γνωστά.

Ο μύθος

Ο Ιππόλυτος τιμούσε μόνο τη θεά Άρτεμη, γεγονός που έκανε την Αφροδίτη να θυμώσει και έκανε τη Φαίδρα να τον ερωτευτεί. Εκείνος απέκρουσε τον έρωτά της κι αυτή για να τον εκδικηθεί, τον συκοφάντησε στον πατέρα του ότι την κακοποίησε. Ο Θησέας παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να τιμωρήσει τον ένοχο κι έτσι ο θεός έστειλε ένα μανιασμένο ταύρο, που φόβισε τα άλογα που έσερναν το άρμα του Ιππόλυτου. Το άρμα αναποδογύρισε κι ο Ιππόλυτος σκοτώθηκε. Μια παράδοση αναφέρει ότι ο Ασκληπιός τον επανέφερε στη ζωή κι από τότε έζησε μέσα σ’ ένα δάσος.

Ρωμαϊκή μυθολογία

Στην Ρωμαϊκή μυθολογία ο Ιππόλυτος λατρευόταν σαν θεός με το όνομα Βίρμπιους (Virbius). Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι, όταν ο Ασκληπιός τον επανέφερε στην ζωή, η Άρτεμις τον πήρε και τον μετέφερε στην Ιταλία στο άλσος της Αρικίας. Στο άλσος απαγορεύονταν να μπουν άλογα, επειδή πέθανε από αυτά.